Roelof

Roelof is afgeleid van Roeland

Geboortekaartjes
Gratis proefdruk van jouw kaartje? Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Roelof?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Roelof

17%
50%
17%
 0%
17%
 0%

Welke kenmerken vind je bij Roelof passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Roelof

Roelof is afgeleid van Roeland. Roeland is een Germaanse jongensnaam. Het eerste deel, ‘rod’, betekent ‘roem’. Het tweede deel is ‘land’ of ‘nand’. ‘Land’ betekent ook ‘land’, de betekenis van ‘nand’ is ‘dapperheid’.

In de Middeleeuwen werd de naam populair door het bekende Roelandslied.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Roelof

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Roelof als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Roelof per jaar gegeven is Ⓒ Meertens Instituut

Roelof is afgeleid van Roeland. Roeland komt zo’n 5.500 keer voor, vaker als eerste naam dan als volgnaam. Roland komt bijna 10.500 keer voor.

Roeland wordt ook wel verkort tot Roel, hoewel Roel ook van Roelof af kan stammen. Roelof betekent ‘roemrijke wolf’, zie Rudolf. De naam Roel komt 10.000 keer voor en is met name sinds 1970 in gebruik.

Varianten hiervan zijn Roelina, dat 1.900 keer voorkomt of Roelie. Die naam wordt 1.400 keer gebruikt. Nog minder vaak komen Roelien en Rolina voor.

Wetenswaardigheden Roelof

Roelof is afgeleid van Roeland. In het Roelandslied wordt het verhaal verteld van de ridder Roeland, die samen met zijn manschappen de achterhoede vormt van het leger van Karel de Grote. Dit leger is op de terugweg van Spanje naar Frankrijk, nadat na jarenlange strijd de vrede met de Saracenen zou worden getekend.

In het dal van Roncevaux wordt de achterhoede van het leger in een hinderlaag gelokt. Roelands zwager Olivier vraagt hem om op zijn hoorn Olifant te blazen, zodat Karel terug zal komen, maar Roeland weigert dit ‘uit heldhaftige dwaasheid’. Pas als na een ongelijke strijd Roeland met twee strijdmakkers overblijft, blaast hij op zijn hoorn, maar dan is het te laat. Karel keert terug, maar kan Roeland niet meer redden.

Namen die lijken op Roelof

Roel, Roelie, Roelien, Roelina, Roellinda, Roland, Rolina

Bekijk ook deze namen

Duuk, Jax, Thomas, Johannes, Lenn, Ruben, Jurre, Daniël, Owen, Tygo