Lonneke

Lonneke is afgeleid van Luna

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Lonneke
  • Geboortekaartjes met de naam Lonneke
  • Geboortekaartjes met de naam Lonneke
  • Geboortekaartjes met de naam Lonneke
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lonneke?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lonneke

73%
38%
24%
25%
17%
15%

Welke kenmerken vind je bij Lonneke passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lonneke

Lonneke is afgeleid van Luna. Luna is een meisjesnaam die afkomstig is uit het Latijn. Het betekent ‘maan’. Het was ook de naam van de Romeinse maangodin. Deze godin werd in de Griekse mythologie ook wel Selene genoemd. Zij was de eeuwige maagd, omdat de Grieken en Romeinen geloofden dat de maan symbool stond voor puurheid en kuisheid.

Het is ook mogelijk dat Luna een variant is op Luntsje. Deze naam is inmiddels in onbruik geraakt. Het is een variant van Apollonia, een Griekse naam met de betekenis ‘tot Apollo behorend’. Apollo was de Griekse god van het licht, later ook van de dichtkunst, muziek en geneeskunst.

Aantallen en varianten Lonneke

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Lonneke als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Lonneke per jaar gegeven is

Lonneke is afgeleid van Luna. De naam Luna komt in Nederland sinds de jaren ’90 voor. Daarna werd de naam in korte tijd populair. In 2000 werden er al 20 keer zo veel meisjes Luna genoemd als in 1990. In 2003 was dat aantal nog eens verdubbeld. Mogelijk had die tweede stijging te maken met het verschijnen van het vijfde boek in de Harry Potter-serie. Hierin speelt het personage Luna Lovegood een belangrijke rol. De naam komt ongeveer 6.700 keer voor.

Ook buiten Nederland is Luna een populaire meisjesnaam. In de Verenigde Staten stond de naam in 2017 in de top 40 van vaakst gebruikte namen op plaats 37. In veel landen, zoals Frankrijk, Spanje en Portugal staat de naam in de top 100. Ook in Scandinavië is het een geliefde voornaam.

De spellingsvariant Loena komt een stuk minder vaak voor. Deze variant bestaat sinds halverwege de jaren ’90, maar wordt nooit vaker dan 10 keer per jaar gegeven. Er zijn ongeveer 100 meisjes en vrouwen die deze naam dragen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Lonneke

Beroemde baby’s

Lonneke is afgeleid van Luna. Luna is een populaire naam onder beroemdheden. Zo kozen model Chrissy Teigen en zanger John Legend deze naam voor hun dochter. Deze baby speelt vaak de hoofdrol op het twitterkanaal van Chrissy, waardoor de naam veel in de media is. Ook Javier Bardem en Penelope Cruz kozen voor Luna. Uma Thurman noemde haar dochtertje Rosalind, maar gaf haar Luna als roepnaam.

Namen die lijken op Lonneke

Loena, Luntsje

Bekijk ook deze namen

Noor, Rosie, Hannah, Loua, Hanna, Isabel, Kiki, Hailey, Liv, Lauren