Jelte

Jelte is afgeleid van Jelle

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Jelte
  • babynamen_card_with_name Jelte
  • babynamen_card_with_name Jelte
  • babynamen_card_with_name Jelte
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jelte?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jelte

42%
66%
20%
28%
16%
12%

Welke kenmerken vind je bij Jelte passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Jelte

De naam Jelte is afgeleid van Germaanse namen die beginnen met de naamstam ‘gild’. Dit betekent ‘opoffering’ of ‘waarde’. Vermoedelijk is de naam een spellingsvariant van Jelle. Daarmee kan hij twee verschillende verklaringen hebben.

Mogelijk is de naam in het Fries ontstaan als variant van Gelle. Dit is een eenstammige verkorting uit Germaanse namen die met ‘geld’ beginnen. De betekenis hiervan is ‘waarde, betaling, vergelding, offerfeest’.

In Zuid-Nederland worden Jelle en Jelte ook wel een verkorting van Guilielmus, dat weer van Wilhelm afstamt. Het eerste deel van die naam betekent ‘wilskracht, streven’, het tweede deel ‘bedekker, beschermer, helm’.

Aantallen en varianten Jelte

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jelte als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jelte per jaar gegeven is

Jelte wordt door zo’n 2.500 mannen en jongens gedragen en wordt sinds enkele jaren veel vaker gebruikt. Vanaf 2002 is er een sterke toename in het gebruik van de naam. Inmiddels krijgen gemiddeld bijna 150 jongetjes per jaar de naam Jelte.

De vrouwelijke variant Jeltje wordt de afgelopen decennia juist minder vaak gebruikt. In totaal komt deze naam bijna 7.000 keer voor.

Jelte is afgeleid van Jelle. Er zijn ongeveer 20.000 mannen die Jelle heten. Hoewel de naam voor die tijd ook al veel gebruikt werd, is hij vanaf 1980 heel populair geworden.

De jongensnaam Jelke is nooit populair geworden, het gebruik ervan wisselt. Deze naam komt ongeveer 700 keer voor. Jelly werd vooral tussen 1945 en 1980 gebruikt, maar deze naam werd evenmin populair: ongeveer 500 vrouwen heten zo.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Jelte

Jett Rebel

Jett Rebel is de artiestennaam van Jelte Tuinstra. Hij is een veelzijdig muzikant die zoveel mogelijk zelf doet. Voor zijn nummers speelt hij alle instrumenten, zingt alle partijen in en schrijft en componeert hij de muziek zelf. In 2014 werd zijn nummer On Top Of The World gebruikt op de soundtrack van de film The Amazing Spider-Man 2.

Namen die lijken op Jelte

Jolle, Jelke, Jelly, Jeltje, Gelle

Bekijk ook deze namen

Sepp, Dex, Jaxx, Abel, Tygo, Gijs, Aiden, Sven, Mason, Ties