Jelly

Jelly is afgeleid van Jelle

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jelly?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jelly

67%
42%
25%
33%
8%
17%

Welke kenmerken vind je bij Jelly passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Jelly

Jelly is afgeleid van Jelle. Jelle is een Friese naam die ontstaan is uit Gelle. Dit is een eenstammige verkorting uit Germaanse namen die met ‘geld’ beginnen. De betekenis hiervan is ‘waarde, betaling, vergelding, offerfeest’.

In Zuid-Nederland is Jelle ook wel een verkorting van Guilielmus, dat weer van Wilhelm afstamt. Het eerste deel van die naam betekent ‘wilskracht, streven’, het tweede deel ‘bedekker, beschermer, helm’.

Aantallen en varianten Jelly

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jelly als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jelly per jaar gegeven is

Jelly is afgeleid van Jelle. Er zijn ongeveer 20.000 mannen die Jelle heten. Hoewel de naam voor die tijd ook al veel gebruikt werd, is hij pas vanaf 1980 populair geworden.

De vrouwelijke variant Jeltje wordt de afgelopen decennia juist minder vaak gebruikt. In totaal komt deze naam bijna 7.000 keer voor.

Een andere variant van de naam is Jelte. Deze naam wordt door zo’n 2.500 mannen en jongens gedragen en wordt sinds enkele jaren veel vaker gebruikt. Deze naam staat maar net iets onder Jelle in de top-100, namelijk op plaats 97.

De jongensnaam Jelke is nooit populair geworden, het gebruik ervan wisselt. Deze naam komt ongeveer 700 keer voor. Jelly werd vooral tussen 1945 en 1980 gebruikt, maar deze naam werd evenmin populair: ongeveer 500 vrouwen heten zo.

Volg ons op Facebook

Wetenswaardigheden Jelly

Snelle Jelle

Jelly is afgeleid van Jelle. Jelle de Boer is de hoofdpersoon uit de kinderboekenserie Snelle Jelle. Deze boeken, geschreven door Ad van Gils, gaan over de avonturen van de jonge voetballer Jelle en zijn vrienden. Behalve samen voetballen beleven ze ook allerhande spannende avonturen.

Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius is journalist en televisiemaker. Hij woonde vijf jaar lang in Moskou, van waaruit hij correspondent was voor verschillende kranten en tijdschriften. Daarnaast schreef hij verschillende boeken en maakte hij documentaireseries.

Namen die lijken op Jelly

Jelke, Jelte, Jeltje, Gelle

Bekijk ook deze namen

Veerle, Liva, Julie, Sara, Emily, Lola, Laura, Nina, Cato, Lynn