Haakon

Haakon is afgeleid van Hakan

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Haakon
  • Geboortekaartjes met de naam Haakon
  • Geboortekaartjes met de naam Haakon
  • Geboortekaartjes met de naam Haakon
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Haakon?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Haakon

20%
60%
13%
 0%
13%
20%

Welke kenmerken vind je bij Haakon passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Haakon

Haakon is afgeleid van Hakan. Hakan kan zowel van Scandinavische als van Turkse oorsprong zijn.

In Scandinavië is het een variant op Haakon. Deze naam kan zowel ‘strijder’ als ‘nobele zoon’ betekenen. Diverse Noorse koningen droegen deze naam.

In het Turks betekent Hakan ‘keizer’. Het is een samenvoeging uit de titels ‘han’ of ‘khan’ en ‘khagan’. Deze twee titels werden samengevoegd tot Han Kagan, om aan te geven dat de drager ervan boven zowel de khan als de khagan stond. Na verloop van tijd werd dit veranderd in Hakan.

Aantallen en varianten Haakon

Haakon is afgeleid van Hakan. In Nederland wordt Haakon zelden gebruikt, hier geeft men de voorkeur aan Hakan. Deze naam is vanaf 1970 tamelijk snel populair geworden. Het gebruik ervan neemt sinds 2000 weer af. In totaal dragen zo’n 1.400 mannen deze naam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Haakon

Haakon is afgeleid van Hakan. De eerste Noorse koning Haakon staat ook wel bekend als Haakon de Goede, omdat hij de belastingen verlaagde en heerste zonder plundering en brandstichting.

Verder verbeterde hij de verdediging van de Noorse kust, onder meer door een waarschuwingssysteem dat bestond uit brandstapels op hoge bergtoppen die bij onraad door aangestoken konden worden.

Bovendien legde hij de basis voor een formelere samenwerking tussen de boeren en de koning, iets wat wel gezien wordt als voorloper van het huidige Noorse parlement.

Bekijk ook deze namen

Luuk, Pim, Tobias, Lenn, Owen, Niek, Kai, Mats, Jason, Thijs