Erik

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Erik
  • Geboortekaartjes met de naam Erik
  • Geboortekaartjes met de naam Erik
  • Geboortekaartjes met de naam Erik
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Erik?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Erik

38%
61%
33%
21%
19%
28%

Welke kenmerken vind je bij Erik passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Erik

Erik is een jongensnaam die zowel een Scandinavische als Friese oorsprong heeft. Het tweede deel van de naam komt van ‘rijk’, dat ‘machtig’ betekent. Het eerste deel zou van ‘eer’, dus ‘eer, roem’ kunnen afstammen.

Ook kan de oorsprong ‘ee’, ‘recht, wet’ zijn. Verder zou ‘ari’, ‘verheven’, de oorsprong kunnen zijn.

Hoewel de naam dus oorspronkelijk ook uit het Fries komt, is hij vooral vanuit Scandinavië populair geworden en heeft zich ook daarvandaan verder over Europa verspreid.

Aantallen en varianten Erik

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Erik als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Erik per jaar gegeven is

Ongeveer 37.000 mannen dragen de naam Erik, voornamelijk als eerste naam. De meesten van hen zullen tussen 1960 en 1990 geboren zijn. Vooral tussen 1965 en 1970 was de naam populair; in die tijd werden elk jaar 1.000 of meer kinderen Erik genoemd.

Van de verschillende varianten op de naam is Eric het populairst: meer dan 26.500 mannen heten zo. De naam wordt ook wel geschreven als Erich of Erick. Deze varianten komen echter minder vaak voor, zo’n 1.300 mannen heten Erich, ongeveer 800 dragen de naam Erick.

Vrouwelijke varianten van de naam zijn Erica en Erika. Erica komt ruim 5.500 keer voor, Erika 3.500 keer. Beide namen werden vooral rond 1970 vaak aan kinderen gegeven.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Erik

Heel wat kinderen hebben er de dagen van de week uit geleerd en ermee leren tellen: Rupsje Nooitgenoeg (1969). Dit boek werd geschreven en geïllustreerd door Eric Carle (1929).

Carles tekencarrière begon toen hij gevraagd werd een kinderboek te illustreren. Dit vond hij zo leuk dat hij zijn eigen boeken ging maken. Rupsje Nooitgenoeg was een van zijn eerste verhalen.

In totaal publiceerde hij meer dan vijftig boeken. Kenmerkend voor zijn werk is de collagetechniek, het gebruik van allerlei gekleurde stukjes papier.

Namen die lijken op Erik

Eric, Erich, Erick, Erika, Erica

Bekijk ook deze namen

Lars, Lucas, Ruben, Alexander, Noud, Senn, Benjamin, Jurre, Tygo, Roan