Akke

Akke is afgeleid van Agatha

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Akke
  • Geboortekaartjes met de naam Akke
  • Geboortekaartjes met de naam Akke
  • Geboortekaartjes met de naam Akke
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Akke?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Akke

33%
58%
16%
16%
12%

Welke kenmerken vind je bij Akke passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Akke

Akke is afgeleid van Agatha. Agatha is een meisjesnaam met als betekenis ‘goed’. Het komt van het Griekse ‘agathos’. Agatha van Sicilië was een martelares uit de derde eeuw en een van de bekendste heiligen uit de oudheid. Vanaf de vijfde eeuw verspreidde haar verering en daarmee haar naam zich naar alle kanten. Zodoende komt de naam ook al heel lang in de Lage Landen voor: hij werd in de negende eeuw al opgeschreven, ook zijn er vermeldingen bekend uit de twaalfde en dertiende eeuw.

Een afgeleide vorm van Agatha is Aagje, hoewel dat ook kan afstammen van Age, een Groningse en Friese naam die een verkorting is van het Germaanse ‘agi’ of ‘agil’, dat ‘zwaard’ betekent.

Aantallen en varianten Akke

Akke is afgeleid van Agatha. Er zijn ruim 18.500 vrouwen met de naam Agatha. Verreweg de meesten van hen, bijna 12.000, hebben Agatha als volgnaam. Er zijn veel minder Aagjes, namelijk zo’n 4.500. Agathe en Ageeth komen allebei ongeveer 500 keer voor.

1.700 mannen heten Age. Hiervan afgeleid is de meisjesnaam Akke, die 3.500 keer voorkomt.

Wetenswaardigheden Akke

Akke is afgeleid van Agatha. Een bekende Agatha is Agatha Christie (1890-1976), een populaire Engelse schrijfster van detectives. Zij riep onder meer de bekende oude dame miss Marple en de detective Hercule Poirot in het leven.

Behalve personen zijn er ook diverse plaatsen die de naam Agatha dragen. Zo ligt in de Noord-Brabantse gemeente Cuijk het dorp Sint Agatha. Dit dorp is vernoemd naar Agatha van Sicilië, aan wie in de veertiende eeuw op die plaats een klooster was gewijd.

Nieuwsgierig aagje

Mensen die Aagje heten, zullen vaak genoeg een verwijzing naar ‘nieuwsgierig aagje’ gehoord hebben. Deze Aagje heeft al oude papieren, ze komt voor in het zeventiende-eeuwse verhaal van A. Bormeester: ’t Nieuwsgierigh Aeghje. Dit verhaal speelt zich af in de Tachtigjarige Oorlog, tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621).

De nieuwsgierige Aagje uit Enkhuizen krijgt de kans een reis naar Antwerpen te maken en neemt honderd gulden mee. In Antwerpen gaat Aagje op verkenning in de stad, waar ze een man ontmoet die haar met ‘nichteken’ aanspreekt. In de veronderstelling dat deze man haar neef is, die handelde met Spanje en vaak in Antwerpen was, gaat ze met hem mee en vertelt hem van alles over zichzelf. Ze weet namelijk niet dat ‘nichtje’ de gebruikelijke aanspreekvorm voor meisjes is.

De man neemt haar mee op een bezichtiging van de stad, die eindigt in een café, waar hij haar dronken voert en haar haar geld ontfutselt. Met dat geld trakteert hij zijn vrienden. Als het op is, leggen ze Aagje op de stoep van een deftig huis, waar ze de volgende ochtend wakker wordt voor het oog van tientallen mensen, onder wie de schipper met wie ze meereisde.

Namen die lijken op Akke

Agathe, Ageeth, Age, Aagje

Bekijk ook deze namen

Livia, Lisa, Romée, Cato, Mila, Amira, Elena, Olivia, Ivy, Sarah