Abram

Abram is afgeleid van Abraham

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Abram?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Abram

17%
25%
50%
17%
25%
25%

Welke kenmerken vind je bij Abram passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Abram

Abram is afgeleid van Abraham. Abraham is een Hebreeuwse naam. Volgens de Bijbel betekent de naam ‘vader van vele volken’, maar het kan ook ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’ betekenen.

De oorspronkelijke vorm van de naam was Abram, wat betekent: ‘de (goddelijke) vader is verheven’. Al vrij vroeg werd de naam in onze omgeving gebruikt, een van de vroegste vondsten is uit 779.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Abram

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Abram als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Abram per jaar gegeven is

Abram is afgeleid van Abraham. De naam Abraham is heel lang populair geweest, wat ook wel te zien is aan de cijfers: bijna 21.000 mannen dragen deze naam, van wie 12.500 als eerste naam. Tegenwoordig wordt de naam steeds minder vaak gebruikt: in 2010 kregen 100 kinderen deze naam tegen 500 in 1947.

Abram wordt veel minder vaak gebruikt, slechts 1.700 mannen dragen deze naam.

De naam Abe kan ook een verkorting van Abraham zijn. Het kan ook een variant zijn van de naam Adelbert. Zie Adelbert voor de betekenis. Er zijn 1.000 mannen die Abe heten.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Abram

Abram is afgeleid van Abraham. Abram of Abraham is bekend uit de Bijbel als stamvader van zowel Joden als Arabieren. De uitdrukking ‘Abraham gezien hebben’ verwijst ook naar deze Abraham en betekent tegenwoordig dat iemand vijftig is geworden. Het gezegde komt uit de Bijbel, waar in een twistgesprek aan Jezus wordt gevraagd of Hij Abraham gezien heeft, ook al is Hij nog geen vijftig jaar.

Een van de bekendste Abrahams in de meer recente geschiedenis is Abraham Lincoln (1809-1865), die president van Amerika was ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Een paar dagen na de beëindiging van de burgeroorlog werd hij neergeschoten, een dag later overleed hij.

In Nederland is Abraham Kuyper (1837-1920) bekend. Van 1901 tot 1905 was hij minister-president, bovendien heeft hij de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) opgericht en de Vrije Universiteit in Amsterdam gesticht.

Namen die lijken op Abram

Ibrahim, Bram

Bekijk ook deze namen

Abel, Liam, Jack, Morris, Jan, Adam, Sep, Mohamed, Amir, Jax