Hoe lang wordt mijn kind?

Bijna alle (toekomstige) ouders fantaseren over hoe hun kind er later uit zal zien. Een vraag die hierbij altijd wordt gesteld is ‘Hoe lang wordt mijn kind?’.

De lengtegroei wordt voor ongeveer 80% bepaald door genetische factoren. Dat betekent dat kleine ouders meestal kleine kinderen krijgen en lange ouders meestal lange kinderen. Jongens zijn normaal gesproken groter dan meisjes met dezelfde biologische ouders.

Verwachte lengte kind berekenen

Op basis van de lengte van de ouders kan de verwachte lengte van een kind als hij volwassen is worden geschat. Dit wordt de Target height (streeflengte) genoemd. In het bovenstaande plaatje wordt deze streeflengte berekend.

De formule die wordt gebruikt om de Target height (TH) te bepalen voor een jongen is:

TH = 44,5 + 0,376 * lengte vader + 0,411 * lengte moeder

De formule voor de verwachte lengte van een meisje is:

TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder

Lees voor een wetenschappelijke onderbouwing van de formules deze notitie (pdf) van het LUMC en TNO.

Betrouwbaarheid lengte berekenen

De verwachte lengte van je kind op basis van Target height is een schatting op basis van gemiddelden. Een afwijking tot 10 centimeter kleiner of groter is niet ongebruikelijk. Dit verklaart ook waarom broers en zussen behoorlijk kunnen verschillen in lengte.

Daarnaast worden bij de berekening alleen de genetische factoren meegenomen. Andere factoren die belangrijk zijn voor de groei van een kind worden buiten beschouwing gelaten. Denk hierbij onder andere aan voeding, groeistoornissen en langdurige stress.

Lengte berekenen kind via de skeletleeftijd

Als een kind wat ouder is, kan met behulp van de skeletleeftijd en de huidige lengte een nauwkeurigere schatting gemaakt worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij kinderen die een groeiachterstand hebben om een (eventuele) behandeling te bepalen.

De skeletleeftijd – ook wel botleeftijd genoemd – wordt gemeten aan de hand van de verkalking van botten. De groei van je kind stopt als alle groeikraakbeen in de botten verkalkt is. Met behulp van een röntgenfoto is de graad van verkalking goed zichtbaar en kan de skeletleeftijd worden vastgesteld.

Als de skeletleeftijd lager is dan de echte leeftijd, betekent dit dat een kind nog langer kan groeien. Een kleiner kind met een lage skeletleeftijd, kan de groeiachterstand dus (gedeeltelijk) inhalen, omdat de groei langer duurt dan bij andere kinderen.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu