Zorgverzekering 2018: verloskundige onderzoekt een zwangere vrouw

Is jouw uitgerekende datum in 2018 of hoop je komend jaar zwanger te worden? Dan is het extra belangrijk om goed naar je zorgverzekering te kijken. Rond je zwangerschap, bevalling en in je kraamtijd maak je namelijk extra zorgkosten. Daarnaast moet je dit jaar extra goed opletten of jouw verloskundigenpraktijk wel een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Let op: Dit is artikel gaat over je zorgverzekering in 2018. Actuele informatie lees je in het artikel je zorgverzekering en zwangerschap 2019.

Veel verloskundigen zeggen contract met zorgverzekeraar op

Consulten bij de verloskundige en verloskundige hulp tijdens de bevalling worden vergoed door de basisverzekering. Voor 2018 hebben verloskundigen echter hun tarieven verhoogd en hier gaan niet alle zorgverzekeraars mee akkoord. Om deze reden zijn er veel verloskundigen die het contract opzeggen met één of meer zorgverzekeraars. Zo was begin oktober het nieuws dat verloskundigen massaal hun contract met Zilveren Kruis hebben opgezegd.

Als jouw zorgverzekeraar en verloskundigenpraktijk geen contract hebben, is het mogelijk dat je als zwangere vrouw deels de kosten van de verloskundige zorg moet betalen. Aangezien de verschillende partijen nog in gesprek zijn, kan de situatie nog veranderen. Uiteraard zal 24Baby.nl de situatie goed in de gaten houden en meer informatie verstrekken zodra de zorginkoop van de zorgverzekeraars definitief is.

Uiterlijk 19 november moeten alle zorgverzekeraars publiceren welke zorg zij hebben ingekocht. Schrijf je in voor onze Zorg Update 2018 en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Veranderingen zorgverzekering 2018

Veel zorgkosten rond de zwangerschap en bevalling worden gedekt vanuit de basisverzekering. De overheid bepaalt de minimale dekking van de basisverzekering. Net als de afgelopen jaren zijn er ook voor 2018 geen grote veranderingen. Er zijn een paar nieuwe behandelingen toegevoegd die los staan van een zwangerschap en er verdwijnen geen behandelingen. Voor zwangeren verandert er voor de basisverzekering qua dekking dus niets.

Voor de aanvullende pakketten zijn zorgverzekeraars helemaal vrij wat ze vergoeden. Of je huidige aanvullende verzekering verandert, verschilt daarom per verzekeraar en per pakket. Het is dus verstandig om hier goed naar te kijken. Zelfs als je voor 2017 uitgebreid hebt onderzocht wat het ideale pakket voor jou was.

Bekijk ons volledige overzicht van mogelijke zorgkosten als je zwanger bent en de dekking daarvan in ons artikel je zorgverzekering en zwangerschap.

Eigen risico 2018 blijft toch gelijk

Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat het verplicht eigen risico in 2018 zou stijgen naar €400. Het nieuwe kabinet heeft deze stijging echter teruggedraaid. Het eigen risico blijft daardoor in 2018 €385, net als in de afgelopen twee jaar.

Premie

Zorgverzekeraars mogen zelf de premie voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen bepalen. Uiterlijk 12 november moeten de zorgverzekeraars de premies voor 2018 bekend maken.

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de premies voor 2018 heeft bekendgemaakt. DWS heeft tegen de verwachting in de premie voor komend jaar verlaagd. De verwachting voor andere verzekeraars is dat zij hun premie gelijk houden of licht laten stijgen.

Overstappen

Het loont ieder jaar om goed je naar je zorgverzekering te kijken. Dit geldt zeker als je weet dat je zorgkosten gaan veranderen. Als je zwanger bent, is dit normaal gesproken het geval.

Uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars hun premie bekend. Op 19 november is ook van alle zorgverzekeraars bekend welke zorg zij hebben ingekocht. Vanaf dan is het dus mogelijk om de beste zorgverzekering voor jouw situatie te kiezen. Je hebt tot 31 december van dit jaar (2017) de tijd om over te stappen.