Community
Gebroken vliezen

Je wacht al een hele tijd op de komst van je kindje en dan is eindelijk dat moment aangebroken: je vliezen breken. Spannend, want vaak is dit het teken dat de bevalling dichtbij is. Het kan zijn dat dit op een moment gebeurt waarop je het niet aan ziet komen. In deze blog lees je er meer over.

Gebroken vliezen

De vruchtwaterzak, waar de baby in zit tijdens de zwangerschap, is gemaakt van dunne vliezen. Bij 1 op de 10 vrouwen kondigt de bevalling zich aan met het spontaan breken van de vliezen. Voor de rest begint het met weeën en breken de vliezen ergens tijdens de bevalling.

Hieronder lees je wanneer jullie vliezen braken.

“Op de parkeerplaats bij de McDonald’s.”
– Lis17316

“Ik had een hele rare droom over dat ik in een verkeerd toilethokje zat en de beveiliger mij eruit probeerde te krijgen. Toen schrok ik wakker en sprong net op tijd uit bed en toen braken mijn vliezen. Daar begon het dus mee.”
– Poekie

“Mijn vliezen braken pas heel laat, echt paar uur na flink wat weeën… Het was bij mij echt maar een klein beetje vocht, ik had er iets heel anders van verwacht!”
– Melaniewgb

“Beide keren braken in het ziekenhuisbed mijn vliezen door de verloskundige. De tweede keer had ik overmatig vruchtwater, dus toen ze de vliezen braken stond het hele bed en de vloer eronder blank. Toen dat was opgeruimd en ze weg waren, kwam er ineens nog een stortvloed uit. Weer tot mijn sokken in een plas water.”
– Cāitlīn

“Mijn vliezen braken op het werk, tussen twee patiënten in, met 32+5 weken.”
– Baby van Horne

“In de auto onderweg naar het ziekenhuis braken mijn vliezen. Gelukkig werken de opvangmatjes uit het kraampakket goed.”
– Zoë1986

“Mijn vliezen werden gebroken in het ziekenhuis door de verloskundige. Ik was 41+4 en de kleine wilde er echt niet uit.”
– MariaWvH

“Mijn bevalling begon met weeën in de auto onderweg naar Spanje. Toen het begon waren we al in Frankrijk. De buikpijn en rugpijn werden steeds erger. We zijn toen maar gestopt bij een tankstation. Hier voelde ik dat het nat was van onderen en ik had een flinke bloeding. We zijn toen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat ik al 8cm ontsluiting had. Ze hebben toen mijn vliezen gebroken met stokje zodat de bevalling sneller ging.”
– Kimberley2022

“Mijn vliezen braken toen ik de was in de wasmachine deed.”
– Angeltje91

“Mijn bevalling begon met weeën. Uiteindelijk zijn mijn vliezen vanzelf gebroken bij 7/8 cm ontsluiting. Precies toen ik net even op bed was gaan zitten, waar gelukkig heel veel matjes e.d. lagen om het op te vangen.”
– FemFF

Praat mee!
Waar braken jouw vliezen? Laat het weten en praat mee over dit onderwerp >>