Wendy

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Wendy?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Wendy

67%
38%
27%
26%
18%
26%

Welke kenmerken vind je bij Wendy passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Wendy

Wendy is een Engelse meisjesnaam die bekend werd door J.M. Barries toneelstuk Peter Pan uit 1904. Het was de koosnaam die de dochter van een vriend voor Barrie gebruikte, mogelijk ontstaan uit ‘friend’, via ‘friendy’, of de kinderlijke uitspraak hiervan, ‘fwendy’, naar ‘wendy’.

De naam wordt ook wel gebruikt als verkorting van Gwendolyn of andere namen die met ‘gwen’ beginnen en werd, hoewel zeldzaam, ook voor de verschijning van Peter Pan wel gebruikt. Gwendolyn is een Welshe naam. ‘Gwen’ betekent ‘wit, blank, heilig’, ‘dolen’ staat voor ‘kring, boog’. Mogelijk verwees de naam vroeg naar de maangodin.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Wendy

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Wendy als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Wendy per jaar gegeven is Ⓒ Meertens Instituut

Wendy is een populaire naam, hij komt 22.000 keer voor, in verreweg de meeste gevallen als eerste naam. In de jaren zestig kwam hij in Nederland in gebruik en rond 1970 werd de naam ineens heel populair. Het veelvuldige gebruik van Wendy hield zo’n twintig jaar aan, waarna het snel weer afnam.

Wetenswaardigheden Wendy

Wendy is een van de belangrijkste personages uit het verhaal Peter Pan. Ze is een schoolmeisje dat dol is op het vertellen van verhalen aan haar jongere broertjes en die niet volwassen wil worden. Die kans krijgt ze als Peter Pan opduikt, die haar meeneemt naar Nooitgedachtland (‘Neverland’), waar niemand ouder wordt.

Peter en zijn groep Verloren Jongens willen dat Wendy hun moeder wordt en door in die rol te stappen ontdekt Wendy juist haar meer volwassen kant.

Als ze na tal van avonturen, waarbij ze zelfs verliefd op Peter begint te worden, eindelijk weer in haar huis terug komt, wil ze de volwassenheid niet langer vermijden. Peter wil echter jong blijven en keert weer terug naar Nooitgedachtland.

Bekijk ook deze namen

Tessa, Feline, Femke, Amber, Evy, Emma, Maud, Nina, Fiene, Fenna