Wende

Wende is afgeleid van Wendy

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Wende
  • Geboortekaartjes met de naam Wende
  • Geboortekaartjes met de naam Wende
  • Geboortekaartjes met de naam Wende
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Wende?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Wende

66%
54%
20%
29%
13%
11%

Welke kenmerken vind je bij Wende passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Wende

Wende is afgeleid van Wendy. Wendy is een Engelse meisjesnaam die bekend werd door J.M. Barries toneelstuk Peter Pan uit 1904. Het was de koosnaam die de dochter van een vriend voor Barrie gebruikte, mogelijk ontstaan uit ‘friend’, via ‘friendy’, of de kinderlijke uitspraak hiervan, ‘fwendy’, naar ‘wendy’.

De naam wordt ook wel gebruikt als verkorting van Gwendolyn of andere namen die met ‘gwen’ beginnen en werd, hoewel zeldzaam, ook voor de verschijning van Peter Pan wel gebruikt. Gwendolyn is een Welshe naam. ‘Gwen’ betekent ‘wit, blank, heilig’, ‘dolen’ staat voor ‘kring, boog’. Mogelijk verwees de naam vroeg naar de maangodin.

Aantallen en varianten Wende

Wende is afgeleid van Wendy. Wendy is een populaire naam, hij komt 22.000 keer voor, in verreweg de meeste gevallen als eerste naam. In de jaren zestig kwam hij in Nederland in gebruik en rond 1970 werd de naam ineens heel populair. Het veelvuldige gebruik van Wendy hield zo’n twintig jaar aan, waarna het snel weer afnam.

De variant Wende wordt pas vanaf 2007 in Nederland gebruikt. Er zijn ruim 400 meisjes en vrouwen die zo heten.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Wende

Wende is afgeleid van Wendy. Wendy is een van de belangrijkste personages uit het verhaal Peter Pan. Ze is een schoolmeisje dat dol is op het vertellen van verhalen aan haar jongere broertjes en die niet volwassen wil worden. Die kans krijgt ze als Peter Pan opduikt, die haar meeneemt naar Nooitgedachtland (‘Neverland’), waar niemand ouder wordt.

Peter en zijn groep Verloren Jongens willen dat Wendy hun moeder wordt en door in die rol te stappen ontdekt Wendy juist haar meer volwassen kant.

Als ze na tal van avonturen, waarbij ze zelfs verliefd op Peter begint te worden, eindelijk weer in haar huis terug komt, wil ze de volwassenheid niet langer vermijden. Peter wil echter jong blijven en keert weer terug naar Nooitgedachtland.

Bekijk ook deze namen

Nina, Maria, Romy, Ella, Iris, Tessa, Veerle, Fleur, Roos, Julie