Tim

Tim betekent ‘eer aan God’

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Tim?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Tim

52%
64%
27%
30%
21%
28%

Welke kenmerken vind je bij Tim passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Tim

Tim is een jongensnaam en betekent ‘Eer’. De naam is een verkorte vorm van de Griekse naam Timotheüs. Deze naam is uit twee naamstammen opgebouwd. Het eerste deel, ‘timé’, betekent ‘eer’. De betekenis van het tweede deel, ‘theos’, is ‘God’. In zijn geheel betekent de naam dus ‘eer aan God’ of ‘vereerder van God’.

De naam Timotheüs is bekend uit de Bijbel, hij was een van Paulus’ naaste medewerkers. Ook zijn er in de Bijbel twee brieven van Paulus aan Timotheüs opgenomen. In Nederland werd de naam nooit echt veel gebruikt, het oudste voorbeeld stamt uit de zeventiende eeuw.

Het is ook mogelijk dat Tim een variant op Dimme is. Die naam is ontstaan uit Germaanse namen die met ‘diet’ beginnen, waarvan het tweede deel met een m begint. ‘Diet’ betekent ‘volk’.

Aantallen en varianten Tim

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Tim als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Tim per jaar gegeven is

Tim is een populaire jongensnaam die vanaf de jaren ’80 steeds vaker gebruikt wordt. Lang hoorde Tim bij de top-5 populairste jongensnamen. In 1999 werden bijna 1200 jongens geboren die deze naam kregen.

Sinds een jaar of vijftien loopt het gebruik van Tim iets terug, maar dat betekent niet dat de naam niet geliefd meer is. Nog altijd worden elk jaar rond de 400 jongens Tim genoemd. In totaal dragen ruim 31.000 mannen en jongens deze naam.

De verkleinde vorm Timmy werd met name in de jaren tachtig gebruikt, maar deze naam is in Nederland nooit echt heel populair geworden. Ongeveer 800 mensen dragen deze naam.

Tim is afgeleid van Timotheus. Timotheus komt zo’n 2.500 keer voor, Timotheüs bijna 1.000 keer. Een andere variant op Timotheüs is Timothy. Deze vorm komt uit het Engels, er zijn ruim 4.500 mannen en jongens die zo heten. Timothy kwam met name begin jaren negentig vaak voor.

Wetenswaardigheden Tim

Tim Oliehoek

Tim Oliehoek is een Nederlandse regisseur. Hij is bekend van films als Vet Hard, Spion van Oranje en Wiplala. Regelmatig schuift hij aan bij RTL Boulevard om zijn mening te geven over nieuwe films.

Tim Senders

Tim Senders is presentator en DJ. Hij is bekend geworden door het programma Streetlab, waarin hij met zijn drie beste vrienden sociale experimenten uitvoert op straat. Het programma werd genomineerd voor een Gouden Televizier Ring.

Tim Hofman

Tim Hofman is dichter en presentator. Hij presenteert bij BNN het programma Je zal het maar hebben, over mensen met chronische ziektes. Op YouTube helpt hij met zijn show BOOS jongeren die problemen hebben met grote instanties. Ook bracht hij een dichtbundel uit, Gedichten van de broer van Roos.

Tim Krul

Tim Krul is een Nederlandse keeper die speelt bij Ajax. Hij werd in een klap een nationale held toen hij tijdens het WK Voetbal in 2014 twee strafschoppen stopte. Hij werd in de laatste minuut van de verlenging opgesteld, speciaal om de penalty’s af te handelen. Door zijn reddingen plaatste Nederland zich voor de halve finale.

Tim Burton

Tim Burton is een Amerikaanse regisseur. Hij is bekend van films als Edward Scissorhands, Batman en Alice in Wonderland. Tim Burton werkt vaak samen met zijn ex-vrouw Helena Bonham Carter en acteur Johnny Depp. Zijn films zijn visueel herkenbaar door de duistere decors.

Namen die lijken op Tim

Timmy, Timo, Timotheus, Timothy, Thimo, Tieme, Dimme

Bekijk ook deze namen

Mason, Stef, Amir, Boris, Tim, Jax, Thijs, Mick, Mohamed, Adam