Sake

Sake is afgeleid van Zacharias

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sake?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sake

24%
72%
24%
28%
21%
28%

Welke kenmerken vind je bij Sake passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sake

Sake is afgeleid van Zacharias. Zacharias is een Hebreeuwse naam. De betekenis ervan is ‘God gedenkt’. De naam komt op verschillende plekken in de Bijbel voor, er is onder andere een profeet met deze naam – in het gelijknamige Bijbelboek staan zijn profetieën opgetekend.

De naam werd al vrij vroeg in ons land gebruikt, hij kwam aan het begin van de twaalfde eeuw al voor. In de zestiende en zeventiende eeuw werd de naam in Zuid-Brabant wel gebruikt als variant op Zeger, en in de zeventiende eeuw in Friesland als variant van Sake. Zeger betekent ongeveer ‘overwinning van het leger’, de betekenis van Sake is ‘strijd, rechtszaak’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Sake

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sake als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sake per jaar gegeven is

Sake is afgeleid van Zacharias. Zacharias komt niet zo vaak voor, in totaal zo’n 800 keer. Als volgnaam wordt hij ongeveer twee keer zo vaak gebruikt dan als eerste naam. Door de jaren heen is het aantal kinderen dat deze naam kreeg gemiddeld genomen ongeveer hetzelfde gebleven.

Sinds het begin van de jaren tachtig is de Arabische variant Zakaria in opkomst. Deze naam komt inmiddels ruim 1.700 keer voor, bijna altijd als eerste naam. Ook de variant Zakariya wordt steeds populairder. Zeger komt zo’n 1.000 keer voor, twee keer zo vaak als eerste naam dan als volgnaam. Na enkele jaren bijna verdwenen te zijn, wordt hij sinds een paar jaar weer meer gebruikt.

Namen die lijken op Sake

Zakariya, Zakaria, Zeger

Bekijk ook deze namen

Cas, Thijs, Tygo, Tom, Dex, Vince, Tim, Ties, Floris, Hugo