Nur

Nur is afgeleid van Nora

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Nur?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Nur

48%
35%
6%
6%
26%
16%

Welke kenmerken vind je bij Nur passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Nur

Nur is afgeleid van Nora. Nora is een meisjesnaam, die een verkorte vorm is van Eleonora of Honora. Voor de betekenis van Eleonora bestaan twee verklaringen. Mogelijk is de bron het Arabische woord ‘ellinor’, dat ‘God is mijn licht’ betekent.

Ook zou het kunnen afstammen van het Griekse ‘eleos’. Dit betekent ‘medelijden’. Honora komt van het Latijnse ‘honor’ dat ‘eer’ betekent.

In het Arabisch is Noor een variant op Nur, dat ‘licht’ betekent, of op Nuri, met de betekenis ‘vlam’.

Aantallen en varianten Nur

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Nur als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Nur per jaar gegeven is

Nur is afgeleid van Nora. Nora is een populaire meisjesnaam die ruim 7.500 keer voorkomt. Na 2000 werd de naam steeds vaker gebruikt. Tussen 2011 en 2016 verdubbelde het aantal meisjes dat Nora als babynaam kreeg zelfs. Inmiddels heeft Nora een plekje in de top 20 van de lijst met populairste meisjesnamen veroverd.

Ook internationaal doet de naam Nora het erg goed. Behalve in Nederland staat de naam ook in Hongarije, België en de Verenigde Staten in de top 30. In Noorwegen was Nora zelfs de nummer 2. Alleen Sofie was daar populairder.

Sinds een jaar of tien komt Nora ook wel voor met een h aan het eind, dus Norah. Inmiddels zijn er al 1.100 meisjes van wie de naam zo geschreven wordt.

Rond de 7.000 vrouwen en meisjes heten Noor. Deze naam komt sinds ongeveer 1990 voor. Noortje is al langer in gebruik, in de jaren zeventig kwam deze naam op. Hij wordt zo’n 3.500 keer gebruikt.

Hoewel Nur in Engelstalige landen bekendstaat als jongensnaam wordt hij in Nederland meestal aan meisjes gegeven, voornamelijk als volgnaam. Nur komt bijna 2.000 keer voor.

Nuri wordt wel als jongensnaam gebruikt, maar komt niet zo vaak voor, ongeveer 200 keer.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Nur

Nora Ephron

Nur is afgeleid van Nora. Nora Ephron was een geliefde Amerikaanse scenarioschrijfster. Ze is bekend van films als Sleepless in Seattle en When Harry Met Sally. Daarnaast werkte ze als journalist en als regisseur. De film You’ve Got Mail met Tom Hanks en Meg Ryan werd door Nora geschreven, geregisseerd en geproduceerd.

Nora Roberts

Nora Roberts is een Amerikaanse schrijfster van liefdesromans en thrillers. De thrillers schreef ze onder het pseudoniem J.D. Robb. Een aantal van haar liefdesromans zijn verfilmd in de Nora Roberts Filmcollectie 2009.

Planetoïde Nora

Nora is een planetoïde die zich ongeveer tussen Mars en Jupiter bevindt. Het hemellichaam heeft een diameter van 40 kilometer. Nora werd in 1914 ontdekt door een Oostenrijkse astronoom.

Norah Jones

Norah Jones is een jazz-zangeres die 9 Grammy’s won. Ze staat bekend om haar zachte stem en rustige melodieën. Bekende nummers zijn onder andere Come away with me, Sunrise en Don’t know why.

Namen die lijken op Nur

Norah, Nuri, Noor, Noortje, Honora

Bekijk ook deze namen

Laura, Mia, Sofia, Isabella, Roos, Mila, Liz, Maria, Fenna, Lieke