Niene

Niene is afgeleid van Nine

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Niene
  • babynamen_card_with_name Niene
  • babynamen_card_with_name Niene
  • babynamen_card_with_name Niene
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Niene?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Niene

87%
44%
12%
36%
7%
7%

Welke kenmerken vind je bij Niene passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Niene

Niene is afgeleid van Nine. Nine is een Friese naam die waarschijnlijk van Catharina afstamt. Vermoedelijk is het een vleivorm die is ontstaan in de kindertaal.

De precieze betekenis van Catharina is niet helemaal duidelijk, maar zeer waarschijnlijk is er een verband met het Griekse woord ‘katharos’, dat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent.

Aantallen en varianten Niene

Niene is afgeleid van Nine. Nine komt niet zo vaak voor, zo’n 600 keer. De laatste jaren wordt hij wel steeds vaker gebruikt. Veel vaker komt de variant Nienke voor. Er zijn bijna 13.000 vrouwen en meisjes met deze naam. Hij wordt vooral sinds halverwege de jaren zeventig gebruikt.

Nynke komt ongeveer 5.500 keer voor. Sinds 1970 werd deze naam al vaker gebruikt, maar vooral vanaf 2000 komt hij veel voor. Net als Nienke wordt Nynke meestal als eerste naam gegeven.

Wetenswaardigheden Niene

Niene is afgeleid van Nine. Nienke van Hichtum was het pseudoniem van Sjoukje Maria Diderika Troelstra-Bokma de Boer (1860-1939). Zij schreef Nederlandse en Friese kinderboeken. Haar bekendste werk is Afkes tiental uit 1903.

Namen die lijken op Niene

Nienke, Nynke