Mart

Mart is afgeleid van Martinus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Mart
  • Geboortekaartjes met de naam Mart
  • Geboortekaartjes met de naam Mart
  • Geboortekaartjes met de naam Mart
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mart?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mart

37%
73%
20%
22%
12%
15%

Welke kenmerken vind je bij Mart passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mart

Mart is afgeleid van Martinus. Martinus is een jongensnaam die oorspronkelijk een Latijnse bijnaam was. De naam werd vooral gebruikt voor slaven en later voor martelaren. Het is een verkleinvorm van ‘martius’, wat ‘van Mars’ betekent. Mars was de god van de oorlog, zijn naam betekent ‘strijd’ of ‘ik strijd’.

In de middeleeuwen werd Martinus een heel populaire naam. Vermoedelijk vooral vanwege de heilige Martinus van Tours uit de vierde eeuw. Deze heilige was heel geliefd. Al voor 1200 waren er heel veel kerken aan hem gewijd.

Aantallen en varianten Mart

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Mart als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Mart per jaar gegeven is

Mart is afgeleid van Martinus. Er zijn 122.500 mannen en 1.300 vrouwen die Martinus heten. De vrouwen dragen deze naam vrijwel altijd als volgnaam, bij mannen is dat zo in minder dan twee derde van de gevallen. De vrouwelijke variant Martina wordt door 55.000 vrouwen gedragen, maar er zijn ook 750 mannen met deze naam.

Vaak wordt de naam afgekort tot Martijn of Maarten. Martijn komt 44.500 keer voor. 43.500 mannen heten Maarten. Martin wordt 34.500 keer gebruikt. Een andere verkorting is Marten, deze komt 11.000 keer voor.

Een veelgebruikte vrouwelijke vorm is Maartje, 20.000 vrouwen heten zo. 18.000 vrouwen dragen de naam Martine. Maatje komt 6.500 keer voor. Deze naam zou echter ook af kunnen stammen van Germaanse namen die met ‘madel’ beginnen. Deze naamstam betekent ‘gerechtsplaats’.

Andere varianten zijn Martien en Mart. Martien komt bijna 3.500 keer voor, Mart zo’n 3.000 keer. 1.500 vrouwen heten Martijntje. Minder dan 1.000 keer worden Marte en Marthijn gebruikt. Overigens zou Marte ook een variant op Martha kunnen zijn, een naam met de betekenis ‘meesteres, heerseres’. Zie ook Martha.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Mart

Mart Smeets is vooral bekend als sportjournalist. Hij was jarenlang de vaste verslaggever van de Tour de France. Daarnaast schreef hij verschillende boeken, de meeste daarvan gaan over sport. Zijn bekendste uitspraak is: “Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen”.

Bekijk ook deze namen

Job, Owen, James, Boaz, Tobias, Stijn, Arthur, Tim, Thomas, Tom