Lotta

Lotta is afgeleid van Karel

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Lotta
  • Geboortekaartjes met de naam Lotta
  • Geboortekaartjes met de naam Lotta
  • Geboortekaartjes met de naam Lotta
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lotta?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lotta

66%
57%
15%
37%
9%
25%

Welke kenmerken vind je bij Lotta passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lotta

Lotta is een Scandinavische meisjesnaam die een verkorte vorm is van Charlotta. Charlotta is afgeleid van Karel, een Germaanse jongensnaam die ‘man’ of ‘vrije man (niet van adel)’ betekent.

Aantallen en varianten Lotta

De naam Lotta komt sinds de jaren ’80 in Nederland voor en wordt sinds die tijd steeds populairder. In 2013 werden 12 meisjes met deze naam geboren, in 2021 waren dat er 37.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Lotta

Kunst

Lotta is afgeleid van Karel. Karel Appel (1921-2006) was een bekende Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer. Hij is vooral bekend geworden met zijn expressionistische schilderijen.

Aanvankelijk wordt zijn stijl in Nederland niet gewaardeerd. Appel krijgt nauwelijks de kans om zijn schilderijen te exposeren. Wanneer hij wel een grote opdracht krijgt, een muurschildering voor de kantine van het stadhuis van Amsterdam, zijn de ambtenaren zo geschokt door het resultaat dat het schilderij tien jaar lang onder behang bedekt wordt.

Internationaal krijgt Appel wel erkenning. Vanaf het begin is hij lid van de experimentele kunstenaarsgroep CoBrA (Copenhagen, Brussel, Amsterdam) en op zeker moment heeft hij tentoonstellingen in Parijs en New York. Pas eind jaren zestig begint hij in Nederland ook meer erkenning te krijgen.

Heersers en koningen

Er zijn bovendien heel wat heersers geweest met de naam Karel. De bekendste is wel Karel de Grote (747/748-814), koning van de Franken en keizer van het West-Romeinse Rijk.

Er waren zelfs zo veel Karels die over een deel van Europa hebben geheerst dat ze door middel van bijnamen van elkaar onderscheiden moesten worden. De grootvader van Karel de Grote heette bijvoorbeeld Karel Martel (689-741) en zijn kleinzoon was Karel de Kale (823-877).

Ook tegenwoordig komen varianten van Karel nog terug in het koningshuis. Carolina is de roepnaam van de jongste dochter van prinses Irene. Zij werd geboren in 1974.

Wetenschap

Een bekende arts en plantkundige is Carolus Linnaeus (1707-1778). Hij staat aan de basis van de systematische indeling van de flora en fauna in geslachten en families.

Bekijk ook deze namen

Merel, Rosa, Liz, Roos, Tess, Lola, Loïs, Maud, Sofie, Emma