Charlotte

Charlotte is afgeleid van Karel

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Charlotte
  • Geboortekaartjes met de naam Charlotte
  • Geboortekaartjes met de naam Charlotte
  • Geboortekaartjes met de naam Charlotte
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Charlotte?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Charlotte

69%
32%
49%
23%
11%
28%

Welke kenmerken vind je bij Charlotte passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Charlotte

Charlotte is een vrouwelijke variant van Karel. Dit is een van de weinige Germaanse namen die oorspronkelijk als eenstammige, niet-samengestelde naam voorkwamen. De betekenis ervan is ‘man, vrije man (niet van adel)’.

Charlotte werd gevormd uit de Engelse of Franse variant van Karel, Charles. De naam kwam in de middeleeuwen in veel Europese vorstenhuizen voor, maar pas in de veertiende eeuw werd de naam in de Lage Landen breder gebruikt.

Aantallen en varianten Charlotte

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Charlotte als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Charlotte per jaar gegeven is

Charlotte is al heel lang in gebruik. Vanaf de jaren ’80 werd de naam steeds populairder. In 1994 was de naam op zijn hoogtepunt, dat jaar werden ruim 500 meisjes Charlotte genoemd. Daarna nam het gebruik weer iets af, maar het bleef een populaire meisjesnaam. Ruim 15.000 meisjes en vrouwen hebben Charlotte als voornaam en nog zo’n 13.000 dragen de naam als volgnaam.

Charlotte is afgeleid van Karel. Bijna 27.500 mannen dragen de naam Karel. Hij komt ongeveer even vaak als eerste naam en als volgnaam voor. Tot 1950 werd de naam vaker als eerste naam gegeven, daarna nam het gebruik ervan af en werd de naam eerder als volgnaam gebruikt. De Duitse vorm Karl komt in Nederland ongeveer 3.000 keer voor.

Er zijn 32.000 vrouwen met de naam Carolina, bijna 21.000 vrouwen heten Caroline. Deze naam is veel later populair geworden dan Carolina, pas aan het eind van de jaren vijftig. Beide namen worden de laatste decennia steeds minder vaak aan kinderen gegeven.

Er zijn nog veel meer varianten, zoals Carola, Carolien en Carlijn, Carlo en Carlos. Dit zijn vormen die, net als Charlotte, de afgelopen jaren populairder zijn geworden. Andere namen worden juist steeds minder vaak gegeven, zoals Carel, Carl en Charlotta.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Charlotte

Prinses Charlotte

Charlotte is de oudste dochter van de Engelse Prins William en Kate Middleton. De prinses is vierde in lijn voor de troonopvolging, na haar opa, haar vader en haar oudere broer. Ze werd op 2 mei 2015 geboren in Londen.

Charlotte Rampling

Charlotte Rampling is een Engelse actrice. Ze spreekt drie talen en was daardoor te zien in zowel Engelse, Italiaanse en Franse films. Haar bekendste films zijn Melancholia en Jeune et Jolie. Daarnaast was ze te zien in de hitserie Broadchurch.

Charlotte’s Web

Charlotte’s Web is een wereldwijd geliefd kinderboek, geschreven door E.B. White. Het verhaal gaat over het varkentje Wilbur, dat bevriend raakt met de spin Charlotte. Als duidelijk wordt dat Wilbur naar de slacht moet, begint Charlotte positieve boodschappen over hem te weven in haar web. Zo hoopt ze de boer ervan te overtuigen om Wilbur te laten leven.

Good Charlotte

Good Charlotte is een Amerikaanse rockband, die is gecentreerd rond de broers Joel en Benji Madden. De band had hits als Lifestyles of the rich and famous en I just wanna live.

Bekijk ook deze namen

Naomi, Elin, Emily, Jill, Sofie, Amber, Maud, Rosie, Merel, Kiki