Lodewijk

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lodewijk?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lodewijk

31%
37%
63%
17%
10%
19%

Welke kenmerken vind je bij Lodewijk passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lodewijk

Lodewijk is een tweestammige Germaanse naam. Het eerste deel kan ‘beroemd’ betekenen. Ook is het mogelijk dat het ‘buit maken (op de vijand)’ betekent.

Het tweede deel van de naam betekent ‘strijd’ of ‘strijder’. De naam in zijn geheel heeft dus als betekenis ‘beroemde strijder’ of ‘strijder om de buit’. Lodewijk was in de middeleeuwen een populaire naam, verschillende koningen heetten zo.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Lodewijk

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Lodewijk als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Lodewijk per jaar gegeven is

Er zijn ongeveer 14.500 mannen met de naam Lodewijk. Bijna 11.000 mannen heten Ludovicus. De vrouwelijke vorm Ludovica komt zo’n 2.000 keer voor. Verder zijn er zo’n 1.200 mannen met de naam Lodevicus. Ook wordt de naam een enkele keer wel verkort tot Ludo.

De populairste variant is de Franse vorm Louise. Bijna 61.000 vrouwen en 700 mannen dragen deze naam. Daarnaast zijn er nog 28.000 vrouwen en 1.100 mannen met de naam Louisa. Louis komt bijna 25.500 keer voor. Die naam wordt ook wel gespeld als Lewis. Een andere variant is Louiza.

De naam Lou wordt door zowel jongens als meisjes gedragen. Er zijn in totaal 630 vrouwen en 432 mannen die deze unisexnaam hebben gekregen.

Een Nederlandse verkorting van deze naam is Loes. Vooral de afgelopen veertig jaar was die naam populair. In totaal komt hij 6.000 keer voor. Een andere variant is Ludwig, deze naam wordt door 1.700 mannen gedragen. Luise en Luigi komen elk minder dan 1.000 keer voor.

Word vriend van 24Baby.nl

Vind jij het belangrijk dat de informatie, nieuwsbrief en app van 24Baby.nl gratis blijven voor iedereen? Word vriend van 24Baby.nl en steun ons met een donatie.

Word vriend

Wetenswaardigheden Lodewijk

Lodewijk Bonaparte (1778-1846) was de jongere broer van Napoleon en door hem aangesteld als vorst over het koninkrijk Holland. Hij stond dicht bij het volk en kwam op voor de belangen van Holland.

Hij liet ook het Rijksmuseum en de Koninklijke Bibliotheek oprichten. Napoleon kreeg steeds meer kritiek op het beleid van zijn broer Lodewijk en uiteindelijk leidde dat ertoe dat Lodewijk aftrad als koning en Nederland bij Frankrijk ingelijfd werd.

Namen die lijken op Lodewijk

Luisa, Lou, Lewis, Loes, Lodevicus, Louis, Louisa, Louise, Louiza, Ludo, Ludovica, Ludovicus, Luigi, Ludwig, Luise

Bekijk ook deze namen

Rayan, Jack, Floris, David, Ryan, Elias, Owen, Tygo, Jax, Boris