Emine

Emine is afgeleid van Emma

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Emine?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Emine

67%
22%
19%
11%
33%
19%

Welke kenmerken vind je bij Emine passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Emine

Emine is afgeleid van Emma. Emma is een meisjesnaam, die waarschijnlijk een verkorting is van namen die beginnen met ‘ermin’ of ‘irmin’, een naamstam die ‘verbonden, machtig’ betekent. Ook was het vermoedelijk een bijnaam van de god Tiwaz, die rond het begin van onze jaartelling de Germaanse oppergod was.

Al vroeg kwam Emma als zelfstandige naam voor, aanvankelijk alleen bij de Franken. Later verspreidde de naam zich over Frankrijk en Engeland. In 1002 trouwde een Emma met de Engelse koning Ethelred.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Emine

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Emine als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Emine per jaar gegeven is

Emine is afgeleid van Emma. Emma is de populairste meisjesnaam van dit moment. In 2019 stond de naam op nummer 1 in de top 10 en kregen maar liefst 731 baby’s deze voornaam. De naam bijna 19.000 keer voor, en ook nog eens bijna 9.000 keer als tweede naam.

Emma werd lang niet veel gebruikt. Eind jaren ’90 steeg kwam daar verandering in en werd de naam erg populair. Deze populariteit is sindsdien niet meer afgenomen. De afgelopen 10 jaar is Emma dan ook 5 keer de populairste naam in Nederland geweest. Soms moet Emma haar ereplaats afstaan aan een andere populaire meisjesnaam, meestal aan Tess, Sophie, Anna of Julia.

Ook in het buitenland is Emma een populaire naam. In België, Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten staat de meisjesnaam, net als in Nederland, op nummer 1. In veel andere landen is de naam geliefd en staat hij hoog in de lijst.

De afgeleide vorm Emmy wordt veel minder vaak gebruikt. Deze naam komt ruim 3.000 keer voor. Ook Emine heeft waarschijnlijk dezelfde herkomst. Bijna 3.500 vrouwen dragen deze naam. Emine ook een Turkse meisjesnaam. Dan betekent het ‘vertrouwenswaardig, betrouwbaar’.

Word vriend van 24Baby.nl

Vind jij het belangrijk dat de informatie, nieuwsbrief en app van 24Baby.nl gratis blijven voor iedereen? Word vriend van 24Baby.nl en steun ons met een donatie.

Word vriend

Wetenswaardigheden Emine

Emine is afgeleid van Emma. Meisjes met de naam Emma doen het goed in Hollywood. Maar liefst vier verschillende Emma’s behoren tot de populairste actrices van dit moment. Ook uit onze kunst en cultuur is de naam niet meer weg te denken. Als je de naam Emma voor je baby kiest, zal je kleine veel naamgenootjes tegenkomen.

Koningin Emma

Een van de bekendste Emma’s in Nederland is koningin Emma (1858-1934). Op twintigjarige leeftijd trouwde zij met de 61-jarige Willem III. Anderhalf jaar later werd hun dochter Wilhelmina geboren. In 1890 overleed koning Willem III. Het koningschap werd overgedragen aan Wilhelmina, die op dat moment tien jaar was. Tot aan haar achttiende verjaardag nam haar moeder Emma de regeringstaak waar. Ze deed veel aan liefdadigheid en zette zich in voor de bestrijding van tuberculose.

Wereldberoemde roman

Wereldberoemd is de fictieve Emma uit de roman van Jane Austen. Dit boek verscheen in 1815, maar is nog steeds erg geliefd. Ook de verfilming uit 1996 werd goed ontvangen.

Emma Bunton

Emma Bunton veroverde de wereld als Baby Spice met de meidengroep Spice Girls. De Spice Girls waren ongekend populair en hadden diverse hits, waarvan Wannabe de bekendste is. Het is goed mogelijk dat de stijging in populariteit van de naam Emma eind jaren ‘90 te maken heeft met het succes van de Spice Girls.

Bekende Actrices

Emma Watson is een bekende Britse actrice. De huidige populariteit van de naam Emma heeft wellicht iets te maken met de Harry Potter-films waarin zij een van de hoofdrollen speelt. Ook Emma Thompson is een zeer succesvolle actrice. Ze speelde in talloze films, waaronder Nanny McPhee en Saving Mr. Banks. Een andere Oscarwinnende actrice is Emma Stone. Haar doorbraak kwam met de tienerfilm Superbad. Later was ze te zien in films als The Amazing Spider-Man en La La Land.

Friends

Na 2002 werd de naam Emma opnieuw populairder. Dit heeft misschien te maken met de tv-serie Friends, waarin Rachel en Ross hun dochtertje Emma noemen.

Namen die lijken op Emine

Emmy

Bekijk ook deze namen

Lizzy, Fenna, Norah, Sophie, Roos, Vera, Sarah, Evi, Elena, Rosa