Eduardus

Eduardus is afgeleid van Eduard

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Eduardus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Eduardus

7%
21%
64%
7%
7%
14%

Welke kenmerken vind je bij Eduardus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Eduardus

Eduardus is afgeleid van Eduard. Eduard stamt af van de Oudengelse naam Eádweard. Het eerste deel van deze naam betekent ‘erfgoed, bezit’, het tweede deel ‘beschermen, bewaken’. De naam betekent dus ‘beschermer van het erfgoed’.

Diverse Engelse koningen droegen deze naam. Al in de veertiende eeuw was de naam ook in ons land bekend.

Aantallen en varianten Eduardus

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Eduardus als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Eduardus per jaar gegeven is

Eduardus is afgeleid van Eduard. Er zijn bijna 34.000 mannen die Eduard heten. De naam wordt even vaak als eerste naam en als volgnaam gegeven. Vooral tussen 1945 en 1970 was Eduard een geliefde naam.

Een vrij populaire variant van de naam is Edward, deze komt ongeveer 13.000 keer voor. Een andere variant is Eddy. Er zijn ongeveer 5.000 mannen die zo heten. Bijna evenveel mannen dragen de naam Eduardus. Deze naam werd de afgelopen vier decennia echter nauwelijks meer gegeven, in ieder geval niet als eerste naam.

Een naam die de laatste jaren juist wel gebruikt wordt, is Eduardo. Deze naam is nog niet zo heel populair, hij komt ongeveer 1.000 keer voor.

Nog minder gebruikelijk is de vrouwelijke variant van Eduard, namelijk Eduarda. Deze naam wordt door zo’n 900 vrouwen gedragen. Tegenwoordig wordt Eduarda nauwelijks meer gebruikt.

Wetenswaardigheden Eduardus

Eduardus is afgeleid van Eduard. Eduard Douwes Dekker was een Nederlandse schrijver. Hij is vooral bekend geworden met zijn pseudoniem Multatuli. Onder die naam publiceerde hij onder andere Max Havelaar.

Dit boek stelt de kwalijke manier waarop de Nederlandse bestuurders de lokale bevolking van Nederlands-Indië behandelden aan de kaak. Dekker werd met dit boek in één klap beroemd.

De Maatschappij van Nederlandse Letterkunde riep in 2002 Max Havelaar uit tot het belangrijkste Nederlandstalige letterkundige werk aller tijden.

Namen die lijken op Eduardus

Eádweard, Eddy, Eduarda, Edward, Eduardo

Bekijk ook deze namen

Fedde, Owen, Noud, Aiden, Ryan, Floris, Ruben, Cas, Sven, Oscar