Dale

Dale is verwant aan de populaire jongensnaam Daley

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Dale?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Dale

14%
71%
14%
29%
29%
14%

Welke kenmerken vind je bij Dale passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Dale

Dale is afgeleid van Daley. Daley is afgeleid van de Ierse achternaam ‘Ó Dálaigh’. Dit betekent ‘afstammeling van Dálach’. Het woord Dálach is Keltisch en betekent ‘bijeenkomst’.

Ook kan het een vleivorm zijn van de Engelse jongensnaam Dale. Dit was een naam die oorspronkelijk als achternaam werd gebruikt door mensen die in de buurt van een vallei of een dal woonden. De naam Dale komt in Nederland nauwelijks voor.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Dale

Dale is afgeleid van Daley. Daley komt ongeveer 1.000 keer voor in Nederland en wordt vooral als eerste voornaam gegeven. De jongensnaam is in gebruik sinds de jaren ’90, maar werd vanaf 2010 echt populair. Tussen 2014 en 2015 was er een grote piek in de populariteit van deze naam.

Waarschijnlijk had de stijging in het gebruik van Daley iets te maken met het debuut van voetballer Daley Blind in het Nederlands Elftal, op het WK Voetbal van 2014.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Dale

Dale is afgeleid van Daley. Daley Blind is een Nederlandse voetballer. Zijn vader is oud-voetballer Danny Blind. Daley Blind speelt bij Ajax. Daarnaast speelde hij op het WK Voetbal van 2014 mee met het Nederlands elftal. Hier maakte hij in de troostfinale tegen Brazilië een doelpunt, waarmee hij bijdroeg aan de derde plek die Oranje uiteindelijk behaalde op het WK.

Bekijk ook deze namen

Otis, Jake, Pepijn, David, Kai, Stijn, Gijs, Ruben, Tom, Hidde