Corry

Corry is afgeleid van Cornelis

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Corry?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Corry

50%
38%
81%
13%
6%
6%

Welke kenmerken vind je bij Corry passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Corry

Corry is afgeleid van Cornelis. Cornelis is een jongensnaam die geen duidelijke herkomst heeft, net als het oorspronkelijke Cornelius. Misschien is er een verband met het Latijnse ‘cornu’, wat ‘hoorn’ betekent, waarmee Cornelis dus zou staan voor ‘de gehoornde’. Dit is echter niet zeker.

Wel is bekend dat het een oude, Romeinse naam is. In de christelijke wereld werd de naam bekend door de in de Bijbel genoemde officier Cornelius.

De naam verspreidde zich langzaam over Europa. Uit de twaalfde eeuw zijn vermeldingen bekend uit Vlaanderen; in het noorden duurde het tot de vijftiende eeuw voordat de naam, ook in vrouwelijke vorm, geliefd werd. In Friesland was dat pas vanaf de zestiende eeuw.

In de zestiende en zeventiende eeuw werd de naam Cornelis meegenomen naar Engeland, door Engelsen die in Nederland gewoond hadden vanwege de vrijheid van godsdienst.

Aantallen en varianten Corry

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Corry als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Corry per jaar gegeven is

Corry is afgeleid van Cornelis. Cornelis is veruit de populairste naam met een c die er is. Er zijn bijna 400.000 mensen met deze naam, onder wie 1.200 vrouwen. Daarnaast heten bijna 328.000 vrouwen Cornelia. Ter vergelijking: de naam die als tweede op de lijst staat, Catharina, wordt door minder dan 300.000 mensen gedragen.

Er zijn een heleboel varianten van Cornelis. 22.000 mannen heten Cornelius. Er zijn 6.000 mannen met de naam Cornelus en 3.000 die Corné heten. 3.100 vrouwen heten Corry of Corrie en er zijn zo’n 2.600 vrouwen met de naam Cornelie of cornélie.

Verder zijn er bijna 1.600 mannen met de naam Cees. Een andere variant is Cor. En hoewel de naam Coen meestal verbonden wordt met Coenraad, kan het ook een variant op Cornelis zijn.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Corry

Corry is afgeleid van Cornelis. Hannibal, de generaal die met olifanten over de Alpen trok, werd in de derde eeuw voor Christus verslagen door een Cornelius, namelijk Publius Cornelius Scipio Africanus (236-183 v.Chr.). Maar er waren meer heldhaftige Cornelissen.

In de zeventiende eeuw was bij de West-Indische Compagnie een admiraal in dienst met de naam Cornelis Corneliszoon Jol (1597-1641). Hij was een beruchte kaper en tijdens de Tachtigjarige Oorlog stak hij negen keer de Atlantische Oceaan over om de Portugezen en Spanjaarden te bestrijden. Hij stond, niet alleen in ons land, maar ook bij de Fransen, Portugezen en Spanjaarden, bekend als Houtebeen. Zijn been was namelijk afgezet nadat hij in een gevecht gewond was geraakt, en vervangen door een houten been.

Cornelissen zijn niet alleen strijders, maar ook uitvinders. De houtzaagmolen is bedacht door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest (ca. 1550-ca. 1607). Het plan voor de afsluiting van de Zuiderzee en de aanleg van de Afsluitdijk werd ontworpen door Cornelis Lely.

Uit de Tweede Wereldoorlog is Corrie ten Boom (1892-1983) bekend. Zij was verzetsstrijdster en verborg samen met haar familie verscheidene onderduikers. Na de oorlog heeft ze jaren rondgereisd als evangeliste.

Namen die lijken op Corry

Kick, Nelis, Nel, Knelis, Cocky, Cootje, Cornelus, Corrie, Cor, Corné, Cornelie, Cees

Bekijk ook deze namen

Amber, Isabel, Liz, Charlotte, Lotte, Sara, Lauren, Lisa, Fenne, Esmee