Cathy

Cathy is afgeleid van Catharina

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Cathy?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Cathy

66%
16%
38%
25%
6%
34%

Welke kenmerken vind je bij Cathy passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Cathy

Cathy is afgeleid van Catharina. Catharina is een meisjesnaam waarvan de precieze oorsprong niet helemaal duidelijk is. Zeer waarschijnlijk is er een verband met het Griekse woord ‘katharos’, dat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent.

Dankzij de heilige Catharina van Alexandrië (-307), die bekend is geworden sinds de kruistochten, is de naam al vroeg in West-Europa verbreid. Vanaf de dertiende eeuw werd de naam erg populair.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Cathy

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Cathy als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Cathy per jaar gegeven is

Cathy is afgeleid van Catharina. Er zijn 255.000 vrouwen en 11.500 mannen met de naam Catharina. Bij de mannen is het vrijwel altijd een volgnaam, bij de vrouwen komt het iets vaker voor als volgnaam dan als eerste naam.

Vanaf 1970 is de populariteit van Catharina als eerste naam sterk afgenomen: in 1970 kregen 1.195 meisjes Catharina als eerste naam, in 2009 waren dat er nog maar 78.

De verschillende varianten zijn aanmerkelijk minder geliefd. De mannelijke vorm Catharinus wordt door ongeveer 3.000 mannen gedragen. Er zijn ruim 5.000 vrouwen die Catharine of Catherine heten.

Andere varianten zijn Catrina, Cathelijne, Cathalijne of Cathalina, Carin, Cathy en Katie. Vanaf 1988 is de Ierse vorm Caitlin populair geworden. Inmiddels zijn er 1.700 vrouwen en meisjes met die naam.

Veel namen kunnen ook met een K worden geschreven, maar meestal is de schrijfwijze met de C geliefder. Dit geldt echter niet voor Carin: er zijn 750 vrouwen met de naam Carin en 27.000 die Karin heten.

Ook de naam Kate wordt liever met een K gespeld. Vermoedelijk heeft dit iets te maken met de hertogin van Cambridge, prinses Kate Middleton van Engeland. Deze naam wordt ook weleens op zijn Nederlands gespeld als Keet. Die variant komt bijna 500 keer voor. Keet kan ook afgeleid zijn van Cornelis.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Cathy

Cathy is afgeleid van Catharina. De eerste naam van prinses Amalia (2003) is Catharina. Voluit heet zij Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria.

Er zijn verschillende heerseressen geweest die Catharina heetten. Een bekend voorbeeld is Catharina de Grote (1729-1796), tsarina van Rusland. Zij regeerde met strenge hand en perkte de vrijheid van meningsuiting sterk in.

Ze zorgde er daarentegen wel voor dat de vaccinatie tegen pokken landelijk werd ingevoerd en dat de opleidingsmogelijkheden voor kinderen sterk verbeterden.

Bekijk ook deze namen

Liva, Rosa, Nova, Fleur, Nora, Sofie, Lize, Rosalie, Tessa, Evy