Linde

Linde is afgeleid van Linda

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Linde
  • Geboortekaartjes met de naam Linde
  • Geboortekaartjes met de naam Linde
  • Geboortekaartjes met de naam Linde
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Linde?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Linde

84%
35%
20%
25%
9%
8%

Welke kenmerken vind je bij Linde passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Linde

Linde is afgeleid van Linda. Dat is een verkorting van Germaanse namen die eindigen op ‘lind’. Deze naamstam betekent ‘slang, kenner van geheimen’ of ‘schild (van lindehout)’.

Het is ook mogelijk dat Linda afkomstig is uit het Spaans of Portugees, waar het woord ‘linda’ voorkomt. Dit betekent ‘mooi, knap’.

De linde is ook een boomsoort. Vanwege de hartvormige bladeren van deze boom, wordt hij wel gezien als de boom van de liefde. In een oude Griekse mythe ontvangt een ouder echtpaar de god Zeus, die zich heeft vermomd als reiziger. Ze zijn heel gastvrij voor hem. Als beloning daarvoor mogen ze eeuwig samen blijven. Na hun overlijden verandert de man in een eik en de vrouw in een linde. De bomen strengelen hun takken ineen en blijven zo voor altijd met elkaar verbonden.

Aantallen en varianten Linde

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Linde als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Linde per jaar gegeven is

De naam Linde komt bijna 4.000 keer voor. De naam kwam rond de jaren ’70 in gebruik. Vanaf de jaren ’90 begon hij echt populair te worden. De afgelopen jaren krijgen ieder jaar ongeveer de 200 pasgeboren meisjes deze voornaam. In totaal heten nu zo’n 4.000 Linde.

Linde is afgeleid van Linda. Er zijn bijna 33.500 vrouwen die Linda heten. Rond 1950 kwam de naam in gebruik en de populariteit ervan steeg tot ongeveer 1985. Daarna nam het gebruik weer af en tegenwoordig wordt de naam niet vaak meer gegeven.

De vleivorm Lynn is juist de afgelopen jaren veel gebruikt. Rond 1990 kwam deze naam in gebruik en sindsdien werd hij steeds vaker gegeven. In totaal komt hij 7.500 keer voor. Overigens zou Lynn ook een verkorting kunnen zijn van namen die op ‘lyn’ eindigen, zoals Carolyn. Dat is een variant op Karel, een naam die ‘man, vrije man (niet van adel)’ betekent.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Linde

Linde met een E

In 2016 kwam de Nederlandse zanger Lucky Fonz III met de single Linde met een E. In dit liefdesliedje wordt deze bijzondere naam nog even extra in het zonnetje gezet: “Linda? Nee nee nee, het is Linde met een E”. Lucky Fonz schreef het liedje voor zijn vriendin, toen hij op tour was in Scandinavië en haar ontzettend miste.

Namen die lijken op Linde

Lindy, Lynn, Carolyn

Bekijk ook deze namen

Loua, Iris, Mia, Lieke, Hannah, Evi, Maud, Fiene, Livia, Luna