In samenwerking met EHBO Bureau
ehbo-cursus baby & kind, mieisje met pleister

Je kindje is volop de wereld aan het ontdekken. Soms gaat dit wat minder voorzichtig en kan er een ongeluk gebeuren. Een EHBO-cursus voor baby’s en kinderen kan je helpen om goed voorbereid te zijn. Waarom is zo'n cursus belangrijk? En wat leer je er?

Waarom een EHBO-cursus volgen?

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Je baby of peuter is volop aan het ontwikkelen en ontdekken. Lekker kauwen op speelgoed en de boel verkennen. Maar wat als je baby zich verslikt in het speelgoed? Als je weet wat je moet doen, blijf je kalm en kan je je kleine beter helpen. Bij een EHBO-cursus leer je precies hoe je moet handelen.


In samenwerking met EHBO Bureau

Weet jij wat je moet doen als je kindje zich bezeert?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker voor je onderzoekende baby. Met een EHBO-cursus weet jij precies wat je moet doen. Wel zo'n fijn idee. En ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je vaak (een deel van) de kosten vergoed!

Vraag hier aan

Wat is de inhoud van een EHBO-cursus?

Er zijn meerdere organisaties in Nederland die een EHBO-cursus aanbieden zoals EHBO Bureau. Deze organisatie verzorgt de cursus EHBO bij baby’s en kinderen aan huis. Samen met je partner, familie en/of vrienden leer je in een paar uur tijd wat je moet doen bij een (klein) ongeval.

In een korte basis cursus van 3 uur leer je over de meest voorkomende ongelukken. Ongelukken die veel voorkomen bij kinderen en baby’s zijn:

Hoe verloopt een EHBO-cursus?

Over het algemeen begin je een EHBO-cursus met een kopje koffie of thee en maak je kennis met een gecertificeerd instructeur.

Als je voor een uitgebreidere cursus hebt gekozen kan het zijn dat je van te voren een E-learning hebt gemaakt ter voorbereiding. Bijvoorbeeld voor het onderdeel reanimatie. De praktijksessie wordt dan langer en ben je interactief aan het leren. De duur van een EHBO cursus is ook afhankelijk van de grootte van de groep. Maar gemiddeld duurt een EHBO cursus 3 tot 6 uur.

Tijdens een EHBO-cursus is er veel contact tussen de instructeur en de deelnemers. Je zal op een praktijkgerichte manier de basishandelingen van EHBO voor kinderen leren. Je leert bijvoorbeeld op speciale oefenpoppen wat je moet doen bij een verstikking of hoe je een baby/kind moet reanimeren. Dit is in beide gevallen anders dan bij een volwassen persoon.

Bij EHBO Bureau is er dus de mogelijkheid om thuis een EHBO-cursus te volgen. Het is niet alleen leuk om dit met familie en vrienden te doen, maar ook leerzaam. Als jouw kleine op bezoek is bij oma, opa of je beste vrienden weten zij ook gelijk wat ze moeten doen.

Een instructeur moet in het bezit zijn van geldige certificaten van erkende organisaties. Bijvoorbeeld EHBO-certificaten van het Oranje Kruis. Let op: bij het boeken van een EHBO cursus is het slim om even te vragen of de instructeurs gecertificeerd zijn.

Reanimatiecursus

De reanimatiecursus is onderdeel van de uitgebreidere cursus EHBO Baby & Kind van EHB-Bureau. Het reanimeren van een volwassene is heel anders dan bij een kind. Tijdens deze cursus leer je onder andere wanneer je reanimatie moet toepassen en hoe je een AED moet gebruiken. Ook leer je hoe je borstcompressies en mond-op-mondbeademing geeft.

Je leert wat je moet doen wanneer je kleine stikt of bij verdrinkt. Daarom is de uitgebreidere cursus aan te raden. Er zijn verschillende cursusmogelijkheden, kies er een uit die goed bij jou past.

EHBO-diploma

Per cursus verschilt het of je een EHBO-diploma krijgt. Bij iedere cursus krijg je een bewijs van deelname. Bij de uitgebreide krijg je een EHBO-diploma: het Oranje Kruis certificaat. Deze is twee jaar geldig. Wanneer je een reanimatiecursus heb gevolgd krijg je een een certificaat van de Nederlandse Reanimatie Raad.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een EHBO-cursus verschillen per soort cursus. De kosten liggen vaak tussen de 79 en de 149 euro.

Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) een EHBO-cursus. Bij een aanvullend pakket vergoeden ze soms zelfs het volledige bedrag. Vraag na bij je zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn.