Vader kust voetje van baby na vaderschapstest

Bij een zwangerschap is het soms niet zeker wie de vader is. Dan kan een vaderschapstest een oplossing zijn. Met dit onderzoek kan je bewijzen dat er een ouderschapsrelatie is tussen vader en kind. Hoe werkt een vaderschapstest en wanneer voer je deze uit?

Wat is een vaderschapstest?

Een vaderschapstest is een DNA-onderzoek waarmee je kan vaststellen of iemand de biologische vader van een kind is. Dit kan zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. De test kan duidelijkheid geven als je niet zeker weet wie de vader is. Ook als de vader twijfelt of ontkent dat de baby van hem is, kan dit onderzoek helpen. Je kan een vaderschapstest bij een arts doen of zelf met een thuistest.

Hoe werkt een vaderschapstest?

Voor het onderzoek heb je DNA nodig van de vader en van de baby. Hiervoor schraap je met een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang. Dit stuur je daarna op naar het laboratorium. Op die manier kan een laborant je DNA onderzoeken. Hetzelfde doe je bij de baby.

Jullie DNA wordt met elkaar vergeleken. Zo is te zien of jullie familie zijn van elkaar. De test laat zien op hoeveel punten jullie DNA overeenkomt. Op basis daarvan kan je zien of je de vader bent of niet. Je kan meestal zelf kiezen op hoeveel punten je het DNA laat onderzoeken. Hoe meer punten, hoe duidelijker het resultaat.

Vaderschapstest tijdens de zwangerschap

Je kan ook een vaderschapstest tijdens de zwangerschap doen. Dat noem je een prenataal DNA-onderzoek. Hiervoor onderzoekt een arts het bloed van de moeder. Dit bevat namelijk ook DNA van de baby. Je moet hiervoor zelf bloed laten prikken bij je huisarts of verloskundige. Een prenataal onderzoek is mogelijk vanaf ongeveer 8 weken zwangerschap. De kosten worden niet vergoed door je zorgverzekering.

Wat kost een vaderschapstest?

Een vaderschapstest na de bevalling is goedkoper dan een prenataal DNA-onderzoek. Een postnataal onderzoek kost tussen de €150 en €300. Een prenatale vaderschapstest kost tussen de €1.000 en €1.500. De kosten worden niet vergoed door je zorgverzekering. Vraag je de test aan in een rechtszaak? Dan is het mogelijk dat de tegenpartij de kosten voor de test moet betalen.

Hoe betrouwbaar is een vaderschapstest?

Hoe betrouwbaar een vaderschapstest is, hangt af van waar je hem doet. Op internet zijn allerlei bedrijven te vinden die DNA-onderzoek aanbieden. Deze zijn niet altijd even betrouwbaar. Daarnaast gaat niet elk bedrijf goed om met je privacy.

Overweeg je een vaderschapstest? Vraag dan je huisarts of apotheker om advies. Gaat de test via de rechter, dan zijn er soms partijen met wie de rechtbank goed contact heeft. Doe je een test via een betrouwbaar bedrijf of een arts? Dan is de uitslag tot 99,9% betrouwbaar. Je kan er dan vanuit gaan dat het resultaat klopt.

Wanneer is een vaderschapstest nodig?

Kort gezegd is een vaderschapstest nodig wanneer het niet zeker is of een man de vader is van een kind. Dit kan je geruststellen als je hierover twijfelt. Je kan een test via internet bestellen en thuis uitvoeren.

Soms heb je een vaderschapstest nodig voor een rechtszaak. Dan moet je hem laten doen door een arts of verpleegkundige. Hoe dit werkt, is afhankelijk van of je de vader, de moeder of het kind bent.

De moeder vraagt een test aan

Als moeder kan je de rechter een DNA-onderzoek te laten doen. Dit doe je wanneer je weet wie de vader van je kind is, maar hij weigert de baby te erkennen. Je kan een test aanvragen totdat je kindje vijf jaar oud is.

Bewijst het onderzoek het vaderschap? Dan heeft dat gevolgen voor de vader. Hij moet bijvoorbeeld alimentatie betalen. Ook kan het kind van hem erven. Daarnaast mag je kindje de naam en nationaliteit van zijn vader krijgen.

Het kind vraagt een test aan

Je kind heeft altijd recht om te weten wie zijn vader is. Hij mag daarom altijd een verzoek indienen bij de rechter om een vaderschapstest af te nemen. Als de mogelijke vader dit weigert, kan de rechter hem hiertoe dwingen.

De vader vraagt een test aan

Ben je vader, maar weigert de moeder om jouw ouderschap te erkennen? Je kan dan geen vaderschapstest aanvragen bij de rechter. Wel kan je een vervangend verzoek voor bijzondere erkenning indienen.

Je vraagt dan aan de rechter om jou wettelijk als vader te benoemen. Je hebt hiervoor een advocaat nodig. Is je kind minderjarig? Dan is er ook een curator nodig. Dit is iemand die zorgt dat je kindje krijgt wat hij nodig heeft. Kinderen boven de 12 jaar krijgen inspraak in de beslissing van de rechter.

De rechter kan opdracht geven tot een DNA-test, maar dat gebeurt niet altijd. Als je kan bewijzen dat je de vader bent, is het niet nodig een vaderschapstest uit te voeren. Krijg je de ‘bijzondere erkenning’? Dan word je wettelijk de vader van het kindje.