Noëlle

Noëlle is afgeleid van Natalia

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Noëlle?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Noëlle

82%
33%
27%
23%
11%
18%

Welke kenmerken vind je bij Noëlle passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Noëlle

Noëlle is afgeleid van Natalia. Natalia is een meisjesnaam die uit het Latijn komt. Hij stamt af van ‘natalis’ of ‘dies natalis’. Dit betekent ‘geboortedag’, hiermee wordt de geboortedag van Jezus bedoeld. Oorspronkelijk stond de naam dus voor ‘geboren op 25 december’.

Dezelfde betekenis en oorsprong heeft de naam Noël. Vanuit het Frans is ook Noël terug te voeren op ‘natalis’.

Aantallen en varianten Noëlle

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Noëlle als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Noëlle per jaar gegeven is

Noëlle is afgeleid van Natalia. Natalia is in Nederland niet zo’n heel gebruikelijke naam, hij komt zo’n 700 keer voor.

Veel gebruikelijker is de variant Nathalie. Bijna 16.500 vrouwen en meisjes heten zo. Deze naam wordt meestal als eerste naam gegeven. Hij werd in de tweede helft van de jaren zestig opeens populair. Sinds ongeveer 1990 wordt de naam steeds minder vaak aan kinderen gegeven.

Geschreven als Natalie komt de naam bijna 3.500 keer voor. Ook Natalie werd vooral in de jaren zeventig en tachtig gebruikt. Bijna 700 vrouwen heten Nathalia.

Noël komt 2.500 keer voor als jongensnaam en bijna 600 keer als meisjesnaam. Voor meisjes wordt vaker de vorm Noëlle gebruikt. Noëlla komt bijna 600 keer voor. Voor al deze vormen geldt dat ze sinds 1990 aanmerkelijk vaker voorkomen.

Uit het Russisch komt de vleivorm Natasja. Mogelijk is deze naam in ons land bekend geworden door Tolstojs boek Oorlog en vrede. Er zijn bijna 11.000 vrouwen die Natasja heten, veelal wordt deze naam als eerste naam gegeven. De meeste Natasja’s zijn geboren tussen 1970 en 1980.

De naam wordt ook wel gespeld als Natascha of Natasha. De eerste variant komt 7.000 keer voor, de tweede 1.100 keer. Voor beide namen geldt dat ze net als Natasja vaak gebruikt werden tussen 1970 en 1980, meestal als eerste naam. Overigens beleefde Natasha in de periode 1990-2000 een kleine opleving.

Namen die lijken op Noëlle

Natasja, Nathalia, Nathalie, Noël, Noëlla, Natalie, Natascha, Natasha

Bekijk ook deze namen

Jill, Vera, Romy, Elise, Hanna, Cato, Fenna, Tess, Elin, Kate