Maya

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Maya
  • babynamen_card_with_name Maya
  • babynamen_card_with_name Maya
  • babynamen_card_with_name Maya
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Maya?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Maya

75%
31%
21%
23%
34%
31%

Welke kenmerken vind je bij Maya passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Maya

Maya is een meisjesnaam die verschillende verklaringen heeft voor de herkomst. In de Oudindische taal Sanskriet betekent het ‘illusie’. Maya was de naam van de moeder van Boeddha.

Ook kan de naam afkomstig zijn van het Hebreeuwse woord ‘mayim’. Dat betekent ‘water’.

In de Griekse en Romeinse mythologie komt ook een Maya voor. Zij was de oudste van de Pleiaden, een groep van zeven sterren binnen het sterrenbeeld Stier. Samen met Zeus kreeg zij een zoon, Hermes. Hermes was de boodschapper der goden en de god van de handel en de reizigers.

Aantallen en varianten Maya

De naam Maya komt bijna 2.000 keer voor in Nederland. De naam is al sinds de jaren ’30 in gebruik en stijgt sindsdien redelijk constant in populariteit. Tussen 2014 en 2015 is een opvallende stijging te zien, het aantal kinderen dat Maya genoemd werd verdubbelde. Mogelijk heeft dat te maken met de dood van de geliefde auteur Maya Angelou in 2014.

De naam Maya kan op verschillende manieren geschreven worden. De bekendste variant is Maja. Die spelling komt ongeveer 1.200 keer voor. De spelling Maia is minder dan 100 keer gebruikt.

Mae is vooral buiten Nederland een populaire naam, maar hij stijgt in de lijsten met populairste meisjesnamen. In totaal komt de naam ongeveer 1.500 keer voor, in veruit de meeste gevallen als volgnaam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Maya

De Maya’s

De Maya’s zijn een volk uit Mexico. Maya is een overkoepelende term voor 29 verschillende volkeren. In 2012 was deze cultuur regelmatig in de media. In dit jaar zou namelijk de Maya-kalender eindigen. Dat werd door veel mensen opgevat als een aankondiging van het einde der tijden.

Maya Angelou

Maya Angelou was een Amerikaanse schrijfster. Ze won verschillende prijzen voor haar werk. Haar bekendste boek is I know why the caged bird sings. Naast haar schrijfwerk zette ze zich in voor burgerrechten en gaf ze les aan de universiteit.

Maja de bij

Maja de bij was het hoofdpersonage in een kinderboek uit 1912. In 1977 werd er een tekenfilmserie gemaakt over dit bijtje. Deze werd in 2012 opnieuw opgepakt en als animatieserie voortgezet door Studio 100. In 2014 werd er bovendien een film uitgebracht over de bij en haar vriendjes.

Mae West

Mae West was een Amerikaanse actrice. Ze is bekend van films als Klondike Annie en The Heat’s On. Salvador Dalí maakte een kunstwerk geïnspireerd op de actrice: De lippen van Mae West.

Namen die lijken op Maya

Mae, Maja

Bekijk ook deze namen

Sophie, Liva, Sarah, Milou, Hannah, Noë, Ella, Benthe, Charlotte, Vera