Laurina

Laurina is afgeleid van Laurentius

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Laurina?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Laurina

64%
18%
64%
18%
18%
9%

Welke kenmerken vind je bij Laurina passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Laurina

Laurina is afgeleid van Laurentius. Laurentius is een Latijnse naam met de betekenis ‘uit Laurentum’. Dit was een stad in Latium, een regio in het midden van Italië. Ook brengt men de naam wel in verband met ‘laurier’. Dan zou het ‘de gelauwerde’ betekenen.

De naam verspreidde zich door de verering van de heilige Laurentius, die in de derde eeuw leefde en de marteldood stierf. Volgens de verhalen werd Laurentius tijdens deze marteling op een gloeiend heet rooster geduwd. Hierop zou hij tegen de beul hebben gezegd: “Draai me nog even om, deze kant is inmiddels wel gaar”.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Laurina

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Laurina als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Laurina per jaar gegeven is

Laurina is afgeleid van Laurentius. De naam Laurentius komt 15.000 keer voor. Rond 1970 nam het gebruik van deze naam sterk af. De vrouwelijke vorm Laurentia wordt zo’n 4.000 keer gebruikt.

De populairste variant van Laurentius is Laura. Deze naam komt 31.500 keer voor en werd vooral veel gebruikt tussen 1980 en 1990. Een Russische vorm hiervan is Lara. Deze naam komt ongeveer 5.000 keer voor. Een variant van Lara is Larissa. Bijna 5.500 vrouwen heten zo.

Een andere populaire variant is Laurens. Deze naam wordt door 16.500 mannen gedragen. De naam wordt ook wel geschreven als Lourens. Deze variant komt zo’n 3.000 keer voor.

Ook wordt Laurentius vaak verkort tot Lars. Deze naam is vooral de afgelopen tien jaar veel gebruikt en komt 19.500 keer voor. Vanuit het Fins bestaat ook de afkorting Lasse. Deze komt ongeveer 900 keer voor.

Lorenzo komt 5.000 keer voor. Ook deze naam werd net als Lars vooral het afgelopen decennium veel gebruikt. De naam Laurina wordt door bijna 2.500 vrouwen gedragen. 1.200 mannen heten Laurent. Verder zijn er 1.800 vrouwen met de naam Lauren. Laure komt bijna 600 keer voor.

Andere varianten van de naam, die elk minder dan 1.000 keer voorkomen, zijn Lawrence, Laurence, Laurie en Louwrens, Lourie, Lourentius en Lorena.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Laurina

Laurina is afgeleid van Laurentius. De populaire boekenserie Het kleine huis op de prairie, waarvan een langlopende tv-serie is gemaakt, is geschreven door Laura Ingalls Wilder (1867-1957). De serie is sterk autobiografisch. Laura Ingalls Wilder beschrijft hierin het leven van haar jeugd, toen ze met haar familie per huifkar door Amerika trok, naar Kansas, Minnesota, Iowa en South Dakota. In de serie wordt met aandacht voor details het leven van alledag beschreven.

Bekijk ook deze namen

Nova, Eline, Lotte, Emily, Mia, Luna, Milou, Liz, Lola, Amira