Colette

Colette is afgeleid van Clasina

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Colette
  • Geboortekaartjes met de naam Colette
  • Geboortekaartjes met de naam Colette
  • Geboortekaartjes met de naam Colette
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Colette?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Colette

47%
39%
53%
21%
7%
12%

Welke kenmerken vind je bij Colette passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Colette

Colette is afgeleid van Clasina. Clasina is een meisjesnaam, een vrouwelijke variant van Nicolaas. Dit is een samenstelling van de Griekse woorden ‘nikè’ of ‘overwinning’ en ‘laos’, wat ‘volk’ betekent. De volledige naam betekent dus ‘overwinnaar met/van het volk’.

De naam werd snel populair door de verering van Nicolaas van Myra. In de negende eeuw was hij een van de belangrijkste heiligen en in de tiende en elfde eeuw werd hij beschermheilige van veel kerken.

Aantallen en varianten Colette

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Colette als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Colette per jaar gegeven is

Colette is afgeleid van Clasina. Ruim 17.000 vrouwen heten Clasina, 5.500 hebben de naam Clazina. In beide gevallen wordt de naam iets vaker als volgnaam dan als eerste naam gegeven. De laatste veertig jaar is de populariteit van de naam afgenomen, dat geldt ook voor de schrijfwijze met een k.

Een andere variant van Nicolaas is Coleta of Colette. Coleta is een naam die door zowel mannen als vrouwen gedragen wordt, hoewel veel vaker door vrouwen. Er zijn 1.850 vrouwen met deze naam en ongeveer 300 mannen. 1.400 vrouwen heten Colette.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Colette

Colette is afgeleid van Clasina. In de vijftiende eeuw was er een kluizenares met de naam Coleta (1381-1447). Zij hervormde de kloosterorde van de clarissen, een franciscaner orde.

De Drentse plaats Klazienaveen was van oorsprong een veenkolonie en werd door de stichter ervan, de Groningse industrieel W.A. Scholten, vernoemd naar zijn vrouw.

Namen die lijken op Colette

Clazina, Coleta

Bekijk ook deze namen

Eline, Jasmijn, Fay, Luna, Kiki, Tess, Hailey, Lieke, Fenne, Fien