Alessandro

Alessandro is afgeleid van Alexander

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Alessandro?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Alessandro

33%
 0%
33%
 0%
67%
67%

Welke kenmerken vind je bij Alessandro passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Alessandro

Alessandro is afgeleid van Alexander. Alexander is een Griekse naam met de betekenis ‘de afweerder der mannen, de beschermer’. Het is mogelijk dat de naam een oudere oorsprong heeft, er is een Hettitische koning Alaksandus bekend, die leefde rond 1300 voor Christus. De naam zou dan later vergriekst zijn naar Alexandros.

De naam verspreidde zich snel en was al vroeg in de middeleeuwen populair, mede door verhalen over Alexander de Grote die tussen de derde en de dertiende eeuw verschenen.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Alessandro

Alessandro is afgeleid van Alexander. Ook na de middeleeuwen is Alexander populair gebleven, hoewel de naam wel steeds meer als volgnaam gegeven wordt. Dit is namelijk het geval bij 50.000 van de 76.500 mannen die Alexander heten. Vanaf 1967, het jaar waarin prins Willem-Alexander geboren werd, werd de naam duidelijk populairder. De naam wordt ook wel gespeld als Aleksander, maar komt in deze vorm nog geen 300 keer voor.

De naam Alex wordt minder vaak gegeven, er zijn ruim 9.000 dragers van die naam. Deze naam begon al voor 1967 aan populariteit te winnen. Een variant van de naam is Alec, deze komt zo’n 800 keer voor. 500 mannen heten Alejandro, net als Alessandro. Alexis komt bijna 700 keer voor. Axel, dat 2.000 keer voorkomt, is waarschijnlijk ook afkomstig van Alexander.

Van de vrouwelijke varianten is Alexandra geliefd, deze naam komt bijna 33.000 keer voor. Ook bij deze naam is een duidelijke piek te zien in de jaren na 1967. 700 vrouwen heten Alexandrina. De naam Alexia komt nog niet zo heel vaak voor, ongeveer 400 keer, maar ook hier is sprake van koninklijke invloeden. Sinds de geboorte van prinses Alexia in 2005 wordt deze naam namelijk duidelijk vaker gebruikt. Sinds 2017 komt ook de variant Lexia voor, maar er zijn nog geen 50 meisjes die zo heten.

Wetenswaardigheden Alessandro

Heersers

Alessandro is afgeleid van Alexander. Alexander was een populaire naam onder heersers. Er zijn heel wat koningen, pausen en tsaren met die naam geweest. De beroemdste van hen is Alexander de Grote (356-323), die met een gigantische veldtocht het grootste deel van de toenmalig bekende wereld onder zijn bestuur bracht. Aan het einde van zijn veldtocht overleed hij op 33-jarige leeftijd en viel het rijk weer in stukken uiteen.

Geografie

Alexander is niet alleen een naam waar personen mee aangeduid worden: in Amerika zijn maar liefst vijf dorpen en steden met de naam Alexander, namelijk in Arkansas, Iowa, Kansas, New York en North Dakota.

Astronomie

Alexandra heeft haar naam gegeven aan een plaats in Nieuw-Zeeland, maar dat niet alleen: het is ook de naam van een planetoïde. Deze planetoïde, die tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon cirkelt, werd in 1858 ontdekt en vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt (1769-1859).

Namen die lijken op Alessandro

Lexi, Aleksander, Lexia, Alexandrina, Axel, Alexis, Alejandro, Alec, Alex, Alexandra, Alexia

Bekijk ook deze namen

Max, Stan, Teun, Roan, Milan, Owen, Lucas, Fedde, Zayn, Jurre