Agnetha

Agnetha is afgeleid van Agnes

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Agnetha?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Agnetha

50%
25%
100%
50%
25%
50%

Welke kenmerken vind je bij Agnetha passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Agnetha

Agnetha is afgeleid van Agnes. Agnes is een meisjesnaam, doe komt van het Griekse woord ‘hagnos’. Dit betekent ‘heilig’ of ‘zonder schuld, rein, kuis’.

De naam werd al vroeg bekend in West-Europa, mede door de bekendheid van de heilige Agnes en de aan haar verbonden agnietenkloosters, maar ook doordat de naam veel voorkwam in Franse vorstelijke kringen.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Agnetha

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Agnetha als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Agnetha per jaar gegeven is Ⓒ Meertens Instituut

Agnetha is afgeleid van Agnes. Er zijn bijna 31.500 vrouwen met de naam Agnes en meer dan 2.500 mannen. De naam is iets gebruikelijker als volgnaam dan als eerste naam. Voor mannen wordt Agnes vrijwel altijd als volgnaam gebruikt.

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw was de naam het populairst, daarna werd hij steeds minder vaak aan kinderen gegeven. Deze ontwikkeling is ook bij de mannen te zien, maar waar Agnes altijd al een populaire meisjesnaam was, wordt deze pas vanaf ongeveer 1930 vaker aan jongens gegeven.

Er is een aantal varianten op de naam Agnes, maar die zijn duidelijk veel minder populair. Zo zijn er ongeveer 800 vrouwen die Agneta of Agnetha heten en ongeveer 1.000 met de naam Agnieta of Agnita. De g en n worden ook wel omgewisseld. Zo zijn er 1.100 vrouwen die Angenita heten en nog eens 600 met de naam Angenieta.

Wetenswaardigheden Agnetha

Agnetha is afgeleid van Agnes. De martelares Agnes uit de derde eeuw, aan wie in eerste instantie de bekendheid van de naam te danken is, wordt vaak afgebeeld met een lam. Dit komt waarschijnlijk door de associatie met het Latijnse woord voor lam, namelijk ‘agnus’, dat verwijst naar Christus, het Lam Gods.

Uit de elfde eeuw is Agnes van Poitou (1024-1077) bekend. Zij was regentes over het Heilige Roomse Rijk, een verzameling van landen in West- en Centraal-Europa, dat in 962 was ontstaan uit het oostelijke deel van het Frankische Rijk. In 1046 werd zij tot keizerin gekroond en na de dood van haar man in 1056 heerste ze tot 1061 als regentes.

Een hedendaagse Agnes is Agnes Kant (1967), die van 2008 tot 2010 fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer was.

Namen die lijken op Agnetha

Angenieta, Angenita, Agneta, Agnieta, Agnita

Bekijk ook deze namen

Evi, Livia, Evy, Ivy, Linde, Olivia, Feline, Hailey, Lily, Fiene