Ursula

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ursula
  • Geboortekaartjes met de naam Ursula
  • Geboortekaartjes met de naam Ursula
  • Geboortekaartjes met de naam Ursula
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ursula?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ursula

39%
43%
36%
11%
24%
21%

Welke kenmerken vind je bij Ursula passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ursula

De naam Ursula is een meisjesnaam die is afgeleid van het Latijnse woord ‘ursus’, dat ‘beer’ betekent. De naam werd in de Middeleeuwen populair door de verering van de heilige Ursula van Keulen. In ons land komt de naam vanaf ongeveer de zestiende eeuw voor.

Aantallen en varianten Ursula

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Ursula als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Ursula per jaar gegeven is

Er zijn maar weinig namen die met een U beginnen en van die enkele namen is Ursula verreweg de gebruikelijkste. In totaal komt deze naam bijna 3.500 keer voor. Hij wordt iets vaker als eerste naam dan als volgnaam gebruikt. Ursula werd vooral rond 1970 gebruikt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Ursula

De legende van de heilige Ursula vertelt dat zij door haar vader uitgehuwelijkt werd aan een heidense koning. Zij weigerde met hem te trouwen en sloeg op de vlucht naar Rome – of, volgens een andere versie, vroeg uitstel om eerst een pelgrimsreis naar Rome te maken.

Op de terugreis uit Rome viel zij, met elfduizend andere maagden, in Keulen in handen van de Hunnen. Ze weigerde met hun leider te trouwen en zij en haar gevolg werden gedood.

Het aantal van elfduizend is waarschijnlijk het gevolg van een verkeerde interpretatie van de originele tekst; vermoedelijk had ze elf volgelingen en werd XI M (elf martelaren) gelezen als elfduizend. Ook kan het zijn dat de naam van één van de vrouwen in het gezelschap, Undecimillia, wat ‘de kleine elfde’ betekent, vertaald werd met elfduizend.

Overigens is het nog maar zeer de vraag of Ursula zelf wel echt heeft bestaan.

Bekijk ook deze namen

Loïs, Cato, Luna, Iris, Emma, Lara, Veerle, Liz, Suze, Elin