Sami

Sami is afgeleid van Samuel

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sami?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sami

51%
51%
18%
32%
30%
35%

Welke kenmerken vind je bij Sami passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sami

Sami is afgeleid van Samuel. Samuel is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’.

De naam is bekend uit de Bijbel, Samuel was de laatste heersende rechter van Israël. Na hem volgenden de koningen. Zowel koning Saul als diens opvolger David werden door Samuel gezalfd.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Sami

Sami is afgeleid van Samuel. De naam Samuel komt ruim 8.000 keer voor in Nederland. De naam is al honderden jaren in gebruik en redelijk populair. Halverwege de jaren ’90 begon de naam in populariteit te stijgen. Dat is hij lange tijd blijven doen.

De verkorting Sam is zowel een jongens- als meisjesnaam. 8.500 jongens en 2.500 meisjes heten zo. Overigens kan de vrouwelijke vorm van Sam ook een verkorting van Samantha zijn. De betekenis van die naam is niet zeker, maar mogelijk is hij verwant aan Samuel en Sem. De naam zou dan ‘de horende’ of ‘de luisterende’ betekenen. Samantha komt bijna 10.500 keer voor en werd vooral rond 1990 veel gebruikt.

Twee varianten die de laatste jaren zowel als jongensnaam en als meisjesnaam worden gebruikt, zijn Sammie en Sammy. Sammie komt in totaal bijna 500 keer voor, en de verhouding man/vrouw is ongeveer 50/50. Sammy komt ook in bijna gelijk aantal voor. Er zijn 550 mannen en jongens die deze naam dragen en 460 meisjes en vrouwen. In totaal zijn er dus ongeveer 1.000 Sammy’s.

De jongensnaam Sami is een Finse afkorting van Samuel. Sami komt ook zelfstandig voor in het Arabisch. Daar draagt het de betekenis ‘verheven, superieur’. De naam komt ongeveer 1.500 keer voor.

Wetenswaardigheden Sami

Sami is afgeleid van Samuel. Samuel Morse was een Amerikaanse uitvinder en kunstschilder. De morse-code werd door hem uitgevonden en naar hem vernoemd. Dit is een systeem waarbij door korte en lange piepjes letters gevormd kunnen worden, waardoor boodschappen kunnen worden verstuurd.

Deze vorm van communicatie wordt vooral in de scheepvaart gebruikt. De bekendste combinatie is * * * | – – – | * * * (kort kort kort, lang lang lang, kort kort kort). Dit is het internationale noodsignaal. Het spelt S.O.S., wat zou staan voor ‘Save Our Ship’.

Overigens is de morse-code inmiddels grotendeels vervangen door radiocontact of communicatie via de satelliet. Daarin is ‘mayday’ het internationale noodsignaal.

Namen die lijken op Sami

Sammy, Sammie, Sjamme, Sam, Samantha, Sem, Samuel

Bekijk ook deze namen

Olivier, Jaxx, Mohammed, Oscar, Teun, Alexander, Milan, Moos, Boris, Liam