Irena

Irena is afgeleid van Irene

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Irena?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Irena

70%
25%
30%
20%
30%
40%

Welke kenmerken vind je bij Irena passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Irena

Irena is afgeleid van Irene. Irene is een Griekse meisjesnaam die ‘vrede’ betekent. Dit is ook de naam van de godin van de vrede.

De naam verspreidde zich naar het westen van Europa door enkele heiligen die deze naam droegen. In Nederland is hij vooral in gebruik sinds de geboorte van prinses Irene in 1939.

Aantallen en varianten Irena

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Irena als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Irena per jaar gegeven is

Irena is afgeleid van Irene. In totaal zijn er 29.000 vrouwen met de naam Irene. Daarnaast wordt de naam in nog eens 1.400 gevallen geschreven als Irène. Irene wordt iets vaker als eerste naam dan als volgnaam gegeven. Vooral in 1941 en 1945 kregen veel meisjes deze naam, in 1941 waren dat er ongeveer 1.200, in 1945 bijna 1.800.

Varianten van de naam zijn Irena en Irina. Irena komt ongeveer 1.200 keer voor, Irina 1.000 keer.

Wetenswaardigheden Irena

Irena is afgeleid van Irene. Prinses Irene is de tweede dochter van koningin Juliana en prins Bernard. Ze werd vlak voor de Duitse bezetting geboren en toen ze een baby was, vluchtte haar familie met haar naar Engeland. Later ging ze met haar moeder en zus naar Canada.

In 1964 trouwde prinses Irene met de Spaanse Carlos Hugo van Bourbon-Parma (1930-2010). Zij had daarvoor geen toestemming van de Staten-Generaal en zag daarmee ook af van eventuele troonopvolging. Carlos Hugo was destijds een omstreden troonpretendent voor de Spaanse troon. Prinses Irene steunde haar man actief in zijn aanspraken op de troon.

In 1981 scheidden Irene en Carlos Hugo. Ze kregen samen vier kinderen. Tegenwoordig zet prinses Irene zich vooral in voor zaken op het gebied van natuur, vrede en spiritualiteit.

Namen die lijken op Irena

Irina

Bekijk ook deze namen

Ella, Julia, Hanna, Fleur, Saar, Emily, Livia, Naomi, Mila, Sophie