Geurt

Geurt is afgeleid van Gerard

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Geurt
  • Geboortekaartjes met de naam Geurt
  • Geboortekaartjes met de naam Geurt
  • Geboortekaartjes met de naam Geurt
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Geurt?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Geurt

19%
36%
53%
17%
31%
11%

Welke kenmerken vind je bij Geurt passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Geurt

Geurt is afgeleid van Gerard. Gerard is een tweestammige Germaanse jongensnaam. De naam is gevormd uit ‘ger’, met de betekenis ‘speer’, en ‘hard’, wat staat voor ‘sterk, stevig’. Gerard betekent dus ‘sterk met de speer’.

Het was al in de vroege middeleeuwen een veelvoorkomende naam. Die populariteit hield lange tijd aan: in een onderzoek van 1947 stond Gerrit op de 7e plaats in de top 25 van meest voorkomende jongensnamen.

Gerardus stond op de 15e plaats. In een onderzoek uit 1961 stond Gerard op de 9e plaats, meteen gevolgd door Gerrit.

Aantallen en varianten Geurt

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Geurt als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Geurt per jaar gegeven is

Geurt is afgeleid van Gerard. Van alle namen die beginnen met een g komt Gerardus het vaakst voor – 277.000 mannen en 4.000 vrouwen heten zo.

Ook de varianten zijn geliefd. Bijna 129.000 mannen heten Gerrit, 103.000 vrouwen dragen de naam Gerarda en Gerard komt 53.500 keer voor.

Geert is bijna 30.000 keer gebruikt. Al deze namen werden vooral gebruikt voor 1970, net als Gerhardus en Gerritje. Er zijn echter nog steeds veel mensen met deze naam, zo’n 32.500 mannen heten Gerhardus, 15.500 vrouwen dragen de naam Gerritje.

De namen Gerritdina, Gerardina, Gerhard, Gerharda en Grada komen elk tussen de 10.000 en 16.000 keer voor. Ook voor deze namen geldt dat ze steeds minder vaak gebruikt worden.

Bij Gert ligt dat iets anders. Ruim 4.500 mannen dragen deze naam. Vanaf 1939 kwam deze naam in beeld, waar de andere varianten van Gerard al veel langer gebruikt werden. De toename van het gebruik van de naam Gert als eerste naam duurde tot 1966, waarna hij snel aan populariteit verloor. Als volgnaam bleef hij echter wel in gebruik.

Andere varianten van Gerard zijn Gerrigje en Gerritjen, Gradus, Gerrie, Gerry of Gerri, Geurt en Geurtje.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Geurt

Geurt is afgeleid van Gerard. Geert Grote (1340-1384) was een Nederlandse theoloog, die aan de wieg stond van een hervormingsbeweging in de Rooms-Katholieke Kerk, de Moderne Devotie. In deze beweging ging het om persoonlijke levensheiliging en praktische levenswijsheid.

Men neemt wel aan dat de geschriften van Geert Grote van grote invloed zijn geweest op Thomas à Kempis (1380-1472) en zijn bekende boek De navolging van Christus.

Geert Mak (1946) is een auteur die in zijn boeken veel aandacht besteedt aan de veranderende samenleving. Hij werd bekend met de boeken Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en In Europa. Dit laatste boek was bijzonder succesvol en werd zelfs verfilmd en op televisie uitgezonden.

De dichter Gerrit Achterberg (1905-1962) wordt wel beschouwd als een van de belangrijkste dichters in de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw. Hij ontving onder meer de P.C. Hooftprijs en de Constantijn Huygensprijs voor zijn werk.

Bekijk ook deze namen

Lucas, Otis, Cas, Dean, Oscar, Abel, Job, Elias, Jax, Oliver