Beertje

Beertje is afgeleid van Bert

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Beertje?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Beertje

68%
50%
 5%
36%
 5%
9%

Welke kenmerken vind je bij Beertje passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Beertje

Beertje is afgeleid van Bert. Bert is een verkorting van een Germaanse naam met ‘bert’ of ‘brecht’, wat ‘stralend, schitterend’ betekent. Ook zou er een verband kunnen zijn met de naam Bernhard, die ‘sterk als een beer’ betekent.

De vrouwelijke vorm Berta heeft dezelfde bron. Al in de Germaanse tijd was Berta de naam van een mythisch wezen dat in verband gebracht werd met licht. Overigens is Berta in Zweden en Noorwegen vaak een verkorting van Birgitta, ‘de verhevene’.

Aantallen en varianten Beertje

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Beertje als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Beertje per jaar gegeven is

Beertje is afgeleid van Bert. De naam Bert komt bijna 6.000 keer voor, Berta bijna 1.000 keer. Bertha is daarentegen veel populairder, er zijn 12.000 vrouwen met deze naam. Tegenwoordig worden echter nog maar weinig kinderen Bertha genoemd.

Ook de populariteit van Bertus neemt af, maar er zijn toch nog bijna 8.500 mannen met deze naam. Andere varianten van Bert zijn Berdina, dat bijna 5.500 keer voorkomt, en Bertina of Bertine, die samen meer dan 3.500 keer voorkomen.

Ook zijn er varianten als Berdien, Berthe en Beertje. Deze worden echter niet zo vaak gebruikt.

Volg ons op Facebook

Wetenswaardigheden Beertje

Beertje is afgeleid van Bert. De allereerste automobilist ter wereld is Bertha Benz (1849-1944). Zij was getrouwd met Karl Benz, de uitvinder van de auto met benzinemotor. Op 5 augustus 1888 nam ze de experimentele auto van haar man en reed samen met haar twee zoons van Mannheim naar Pforzheim. Dit is een afstand van 106 kilometer.

De maximumsnelheid die de auto haalde was 15 km per uur. De benzine die ze halverwege moest bijvullen, haalde ze bij een apotheek en de mankementen die zich voordeden, werden met hulp van dorpssmeden opgelost.

Officieel wilde Bertha haar moeder bezoeken, die in Pforzheim woonde, maar ze vond ook dat haar man er te weinig op gericht was om commerciële belangstelling voor zijn uitvinding te krijgen. Haar tocht baarde veel opzien en zo kwam die belangstelling er toch.

Dankzij het verslag dat Bertha aan haar man uitbracht over de mankementen die zich voorgedaan hadden, bracht Karl diverse verbeteringen in zijn auto aan. Zo maakte hij onder andere een extra versnelling, zodat het makkelijker was om op een stijgende weg te rijden.

Namen die lijken op Beertje

Bertina, Bertus, Berthe, Bertine, Berdien, Berdina, Berta, Bertha

Bekijk ook deze namen

Philou, Jill, Rosa, Sara, Evy, Nova, Hanna, Liva, Emma, Loïs