Amy

Amy betekent 'geliefd'

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Amy?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Amy

81%
47%
13%
31%
11%
29%

Welke kenmerken vind je bij Amy passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Amy

Amy is een meisjesnaam die komt van het Franse woord ‘aimer’, dat ‘liefhebben’ betekent. De naam Aimée heeft dezelfde herkomst en werd via het Engels gevormd tot Amy. Ook wordt wel verwezen naar het Latijnse ‘amata’. Dat betekent ‘geliefd’.

Verder kan deze naam een afkorting zijn van Amalia of Amanda. De naam Amalia heeft een Germaanse oorsprong en betekent ‘inspanning in de strijd’.

Amanda is afgeleid van het Latijnse woord ‘amandus’. Dat betekent ‘lieflijk, beminnenswaardig’. Door de uitgang -us te vervangen met -a is dit woord vrouwelijk gemaakt, waardoor Amanda een meisjesnaam is geworden.

Aantallen en varianten Amy

De meisjesnaamnaam Amy is sinds de jaren tachtig in opkomst. Hij had een kleine piek rond het einde van de jaren negentig. Daarna zakte de populariteit weer even in. Vanaf 2005 was het echter een veelgebruikte naam. Amy staat dan ook al een aantal jaar in de top 50 van populairste meisjesnamen.

In totaal zijn er in Nederland bijna 9.000 meisjes en vrouwen die de naam Amy hebben gekregen. Daarnaast komt de naam soms ook voor als volgnaam. In 2008 werden de meeste Amy’s geboren, er kwamen toen 419 meisjes bij met die naam.

De bekendste variant van Amy is het Franse Aimée. Ongeveer 4.000 meisjes dragen deze naam. Heel zelden wordt het als jongensnaam gebruikt, meestal als volgnaam. Aimée wordt ook wel zonder accent gespeld, als Aimee.

Andere varianten zijn Amé en de vleivorm Amina die ruim 1.500 keer voorkomt.

Wetenswaardigheden Amy

Amy Winehouse

Amy Winehouse een Engelse zangeres. Ze zong vooral soulmuziek en stond bekend om haar bijzondere stemgeluid. Ze scoorde grote hits met nummers als Rehab en Valerie. In 2011 werd haar verslaving aan alcohol haar helaas fataal. Ze overleed op 27-jarige leeftijd. De documentaire Amy, over haar veelbewogen leven, won een Oscar.

Amy Adams

Amy Adams is een Amerikaanse actrice. Ze brak bij het grote publiek door als sprookjesprinses Giselle in Enchanted. Later gooide ze hoge ogen met hoofdrollen in Oscarwinnende films als Arrival en Nocturnal Animals.

Amy Poehler

Amy Poehler is actrice en comédienne. Ze was vast onderdeel van de cast van Saturday Night Live en speelde een van de hoofdrollen in de sitcom Parks and Recreation. Daarnaast is ze te zien verschillende films, waaronder Mean Girls.

Amy Schumer

Amy Schumer is een succesvolle comédienne en actrice. Ze schreef en speelde talloze sketches. Ook schreef en speelde ze in de film Trainwreck. Amy zet zich in voor feministische doelen, zoals het veranderen van het onrealistische schoonheidsideaal voor vrouwen.

Namen die lijken op Amy

Emy, Aimy, Amina, Amé, Aimée

Bekijk ook deze namen

Liz, Eva, Tessa, Sofia, Rosie, Emily, Anna, Amira, Sofie, Lizzy