Petronius

Petronius is afgeleid van Petronella

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Petronius?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Petronius

14%
29%
71%
 0%
14%
14%

Welke kenmerken vind je bij Petronius passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Petronius

Petronius is afgeleid van Petronella. Petronella is een vrouwelijke vorm van de oorspronkelijk Latijnse familienaam Petronius. De naam is te oud om verband te hebben met Petrus. Vermoedelijk stamt hij af van het Etruskische woord ‘petro’ dat ‘geharde landman’ betekent of van het Latijnse woord ‘petro’. De betekenis hiervan is ‘steenbok’.

De naam Petronella kwam al vroeg in de middeleeuwen in ons land voor. Aanvankelijk was de naam vooral bij de adel populair, later kwam hij ook bij de andere standen voor.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Petronius

Petronius is afgeleid van Petronella. Petronius komt vrijwel niet meer voor, maar Petronella wordt nog wel veel gebruikt. Er zijn 229.000 vrouwen en bijna 6.500 mannen met deze naam. Hij komt veel voor als volgnaam.

Een veel gebruikte afleiding is Pieternella. Deze komt 34.500 keer voor en wordt ongeveer even vaak als volgnaam en als eerste naam gebruikt.

Andere varianten zijn Pietronella, Peternella en Pieternel. Pietronella komt 3.000 keer voor, Peternella 1.200 keer en Pieternel 1.100 keer.

Namen die lijken op Petronius

Pieternel, Pieternella, Pietronella, Peternella, Nelleke

Bekijk ook deze namen

Felix, Jens, Rayan, Dex, Finn, Abel, Ruben, Thijs, Floris, Morris