Lineke

Lineke is afgeleid van Lina

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lineke?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lineke

56%
22%
30%
11%
30%
 4%

Welke kenmerken vind je bij Lineke passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lineke

Lineke is afgeleid van Lina. Lina is in Nederland een verkorting van namen die op ‘lina’ eindigen, zoals Carolina of Paulina. In deze vorm heeft deze meisjesnaam geen specifieke betekenis.

De naam komt echter ook voor in het Arabisch. Hier betekent Lina ‘teder, vriendelijk, zacht’. Ook in India is de naam bekend. In het Sanskriet (Oudindisch) heeft de naam ‘verenigd’ als betekenis.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Lineke

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Lineke als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Lineke per jaar gegeven is

Lineke is afgeleid van Lina. De naam Lina wordt al jarenlang gebruikt in Nederland, maar de naam is pas sinds enkele jaren in populariteit gestegen. Voor de jaren 90 waren er maar weinig meisjes die deze naam kregen. Dit nam vanaf 1995 heel langzaam toe. Het duurde echter nog tot 2004 voordat de populariteit verder steeg. De meisjesnaam werd steeds geliefder, met een hoogtepunt in 2012. In dat jaar kregen maar liefst 290 meisjes de naam Lina. Hierna daalde de populariteit weer iets, maar Lina staat nog steeds in de top-50 van populaire meisjesnamen. Inmiddels heten ruim 3.500 meisjes en vrouwen zo.

In andere Europese landen is de meisjesnaam Lina de laatste jaren ook flink aan het stijgen in populariteit. Zo staat de babynaam in België en Zwitserland in de top-20 populaire meisjesnamen. Vooral in Frankrijk is de naam in trek: hier staat Lina zelfs in de top-10.

Een variant op de naam is Lieneke. Deze naam komt niet zo vaak voor, ruim 600 keer. Lineke wordt nog minder vaak gebruikt.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Lineke

Rivier in Zweden

Lineke is afgeleid van Lina. De Lina is een rivier in het noorden van Zweden. Hij is ongeveer 150 km lang en stroomt door het Sjaunja Natuurreservaat.

Singin’ in the Rain

Lina Lamont is een van de hoofdpersonen in de filmmusical Singin’ in the Rain. Deze film uit 1952 is een van de grootste klassiekers uit de filmgeschiedenis. De rol van Lina wordt gespeeld door Jean Hagen.

Namen die lijken op Lineke

Liene, Lieneke, Lien

Bekijk ook deze namen

Philou, Lena, Sofie, Jasmijn, Yara, Isabella, Lieke, Luna, Milou, Lizzy