Dexx

Dexx is afgeleid van Dexter

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Dexx
  • Geboortekaartjes met de naam Dexx
  • Geboortekaartjes met de naam Dexx
  • Geboortekaartjes met de naam Dexx
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Dexx?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Dexx

12%
91%
 2%
28%
 4%
19%

Welke kenmerken vind je bij Dexx passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Dexx

Dexx is afgeleid van Dexter. Dexter is een Engelse naam. Er zijn verschillende verklaringen voor deze naam.

De meest waarschijnlijke verklaring is dat de naam is afgeleid van het oud-Engels. Hierin bestond het woord ‘deag’. Daarvan is later ‘dye’ afgeleid, wat ‘verven’ betekent. Het was oorspronkelijk een achternaam die ‘verver, schilder’ betekende en die verwees naar het beroep van de naamdrager.

In het Latijn bestaat het woord ‘dexter’ als zelfstandig woord. Dit betekent ‘rechtshandig’ of ‘vaardig’. Omdat de rechterhand als superieur werd beschouwd, kreeg het woord ook wel de betekenis ‘gunstig’ toebedeeld. Een ‘dextra’ was een afspraak. Dat woord verwijst naar het schudden van de rechterhand.

Aantallen en varianten Dexx

Dexx is afgeleid van Dexter. De naam Dexter wordt in Nederland niet zo veel meer gebruikt. In totaal komt de naam ongeveer 500 keer voor.

Dex is de verkorte variant van Dexter. Dit is een populaire jongensnaam. De naam komt in Nederland ongeveer 2.700 keer voor, in verreweg de meeste gevallen als eerste voornaam. De naam is bekend sinds de jaren 90, maar werd pas echt geliefd na 2010. Daarna werd hij snel steeds vaker gekozen. In 2017 stond de naam op plaats 21 in de lijst met populairste jongensnamen.

De naam wordt ook wel gespeld als Dexx. Deze spelling is nog in opkomst, er zijn ongeveer 100 jongens die deze naam dragen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Namen die lijken op Dexx

Dex

Bekijk ook deze namen

Adam, Lucas, Thijs, Ruben, Jace, Jason, Gijs, Boaz, David, Zayn