vader geeft baby fles met johannesbroodpitmeel in melk

Elke baby geeft weleens wat voeding terug. Dit wordt reflux genoemd en is heel normaal. Als je kindje erg veel spuugt, dan kan johannesbroodpitmeel een uitkomst zijn. Wat is het precies en hoe gebruik je het?

Wat is johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel is een wit tot geelwit poeder, dat bestaat uit gemalen kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het meel wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel van (melk)voeding voor baby’s om problemen met reflux te voorkomen. Johannesbroodpitmeel kan zowel bij borstvoeding als flesvoeding gebruikt worden.

Waarom johannesbroodpitmeel gebruiken?

Elk baby’tje spuugt weleens. Om je wat cijfers te geven: op de leeftijd van 4 maanden geeft 70% van de baby’s nog minstens eenmaal per 24 uur voeding terug. Dit heet reflux en is een heel normaal verschijnsel. De kringspier tussen de slokdarm en maag bij jonge baby’s is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor werkt hij nog niet optimaal en kan er gemakkelijk voeding terugstromen. Meestal zijn dit slechts kleine mondjes.

Geeft jouw baby meer terug dan een mondje, groeit hij slecht of heeft jouw baby echt last van de reflux? Dan kan er sprake zijn van refluxziekte en kan johannesbroodpitmeel gebruikt worden om de voeding in te dikken. Hierdoor wordt het voedsel zwaarder, waardoor het beter in het maagje van je baby blijft liggen. Bovendien drinkt je kindje rustiger als de voeding wat dikker is.

Hoe gebruik je johannesbroodpitmeel?

Als je johannesbroodpitmeel wilt gaan gebruiken, overleg dan eerst even met het consultatiebureau of je (huis)arts. Deze kan je kindje onderzoeken om de ernst van de reflux te bepalen en te kijken of er wellicht een andere oorzaak is voor het spugen. Ook kan hij of zij je adviseren over het gebruik van johannesbroodpitmeel.

Qua gebruik geldt over het algemeen dat je 1 á 2 schepjes johannesbroodpitmeel toevoegt per 100 ml (moeder)melk. Het is soms wel even puzzelen wat de juiste hoeveelheid is voor jouw kindje. Samen met je arts bepaal je met welke hoeveelheid je begint. Rustig opbouwen verdient de voorkeur. Je kan het verdikkingsmiddel al vanaf de leeftijd van 0 maanden gebruiken.

Bereiding

Johannesbroodpitmeel is geschikt voor zowel borstvoeding als flesvoeding. Gebruik voor de bereiding het meegeleverde schepje en schud na toevoeging rustig, maar goed, zodat het meel goed oplost in de melk.

Bij borstvoeding

Je kan johannesbroodpitmeel toevoegen aan opgewarmde afgekolfde moedermelk. Gebruik hiervoor 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml opgewarmde moedermelk. Wil je liever op de gebruikelijke wijze borstvoeding geven? Dan kan je van het johannesbroodpitmeel een papje maken en enkele hapjes op een lepeltje aan je kindje geven, zowel voor als na de borstvoeding. Kijk voor de bereiding hiervan op de verpakking.

Bij flesvoeding

Maak je flesvoeding op de gebruikelijke wijze. Voeg daarna 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml melk toe. Probeer uit wat werkt bij je kindje, soms kan minder ook voldoende zijn. Dit is erg verschillend per kindje, soms kan een mespuntje meel al genoeg zijn. Te dikke voeding is namelijk ook niet fijn.

baby drinkt fles met johannesbroodpitmeel
Houd goed in de gaten hoe je baby reageert op het johannesbroodpitmeel in zijn voeding.

Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?

Rijstebloem en johannesbroodpitmeel zijn niet hetzelfde en streven ook een ander doel na. Rijstebloem wordt gemaakt van gemalen rijstkorrels en dient vooral om de voeding van baby’s te verrijken. Het is een vorm van bijvoeding, die vaak gebruikt wordt bij baby’s die erg hongerig zijn, met name ’s nachts. Het idee is dat je baby met een ‘papfles’ met rijstebloem voor het slapen gaan, langer doorslaapt. Dit is een fabeltje. De hoeveelheid calorieën in een papfles verschilt maar weinig van een gewone fles.

Rijstebloem helpt niet tegen reflux, omdat het weer dun wordt in de maag door enzymen in het speeksel. Omdat rijstebloem onder bijvoeding valt, mag je het pas gebruiken als je baby 4 tot 6 maanden oud is en hij toe is aan zijn eerste hapjes.

Nadelen

Johannesbroodpitmeel kan goed helpen, maar heeft bij sommige baby’s ook enkele nadelige effecten:

  • Geen garantie. Hoewel veel baby’s baat kunnen hebben bij het verdikkingsmiddel, helpt het niet voor elke baby. Sommige krijgen juist meer last van reflux, omdat de voeding minder licht verteerbaar is. Evalueer het effect dan ook altijd met je arts.
  • Vol buikje. Omdat johannesbroodpitmeel het maagje van je baby sneller vult, is hij eerder verzadigd. Je baby drinkt dan mogelijk minder dan hij eigenlijk nodig heeft. Een kleinere hoeveelheid van het meel kan helpen.
  • Obstipatie en darmkrampjes. Als je merkt dat je kindje moeite heeft met poepen of darmkrampjes lijkt te hebben, kan het johannesbroodpitmeel de boosdoener zijn. Het is goed om de dosis dan wat naar beneden af te stellen.

Johannesbroodpitmeel kopen

Verschillende winkels verkopen johannesbroodpitmeel voor zo’n €5. Veel (natuur)drogisterijen of reformwinkels hebben het in de meest pure vorm in hun assortiment, maar je vindt het ook in het babyvoeding-schap van veel supermarkten. Nutriton (van het merk Nutricia) is een bekende variant die veel supermarkten hebben. Dit merk heeft overigens ook een variant flesvoeding waar al johannesbroodpitmeel in zit.

Tips bij het gebruik van johannesbroodpitmeel

Als je johannesbroodpitmeel gebruikt voor je kindje, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten.

  • Wennen. Je kindje zal misschien even moeten wennen aan de dikkere voeding. Geef hem daar even de tijd voor. Na een week of 2 zal hij er waarschijnlijk wel aan gewend zijn.
  • Warme melk. Zorg ervoor dat je de melk goed opwarmt, anders lost het johannesbroodpitmeel niet goed op. Vooral bij moedermelk gaat dit soms wat moeizamer.
  • Speengebruik. Pas de speen van de zuigfles aan op de ingedikte melk. Door een speen met een klein gaatje stroomt de voeding niet goed door. Het kost je kindje dan erg veel moeite om te drinken of hij krijgt zelfs niks uit de fles.
  • Ontlastingcheck. Houd de consistentie van je baby’s ontlasting in de gaten. Als deze erg vast en hard wordt of je kindje veel minder vaak poept, pas dan de hoeveelheid johannesbroodpitmeel aan.