Kinderen op noodopvang tijdens corona uitbraak

Vanwege de verspreiding van het coronavirus zijn de scholen en kinderdagverblijven vanaf 16 december weer dicht. Wanneer je een cruciaal beroep hebt, kan je tijdens de corona-uitbraak gebruikmaken van noodopvang. Dit geldt ook wanneer je kind in een kwetsbare situatie zit. Wanneer heb je precies recht op noodopvang en hoe werkt het?

We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de informatie van onder andere het RIVM, het CDC en gynaecologische richtlijnen te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus en zwangerschap en baby’s. Toch kan het voorkomen dat we soms net wat achter lopen op hun informatie.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. De variant die zich nu verspreidt, veroorzaakt de griepachtige ziekte COVID-19. Bij veel mensen veroorzaakt COVID-19 milde klachten. Voor mensen met een zwakkere gezondheid en ouderen kan de ziekte gevaarlijk zijn.

Noodopvang tijdens corona-uitbraak

Scholen en kinderdagverblijven zijn tot in ieder geval 7 februari gesloten. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat het coronavirus zich minder snel verspreidt. Kinderen in een kwetsbare situatie of met een bijzondere thuissituatie kunnen nog wel naar het kinderdagverblijf, de gastouder, school of BSO. Dit geldt ook als je in een cruciale beroepsgroep werkt. Als je al klant bent bij een kinderopvang is voor jou in deze periode noodopvang geregeld.

Let op: Je kan in deze periode je kind alleen naar de noodopvang brengen als je al een contract hebt bij een kinderopvang. Het is ook alleen mogelijk voor het aantal uren dat in je contract staat. Dit is anders dan tijdens de vorige lockdown. Wil je (extra) gebruik gaan maken van de kinderopvang? Neem dan contact op met een kinderopvangorganisatie om te kijken wat er mogelijk is.

Noodopvang voor kwetsbare kinderen

Sommige kinderen zitten in een kwetsbare situatie. Bijvoorbeeld omdat ze speciaal onderwijs volgen en thuis niet de begeleiding kunnen krijgen die ze nodig hebben. Of omdat ze in een onveilige thuissituatie zitten. Deze kinderen kunnen gebruikmaken van noodopvang bij hun school, BSO of kinderdagverblijf. De school of het kinderdagverblijf bekijkt samen met de gemeente welke kinderen hier recht op hebben.

Noodopvang bij een cruciaal beroep

Wanneer jij en je partner allebei een cruciaal beroep hebben, kan je dit aangeven bij de school, gastouder of het kinderdagverblijf van je kind. Je krijgt dan noodopvang voor de normaal gebruikte uren. Heeft één van jullie een cruciaal beroep? Probeer dan zoveel mogelijk thuis opvang te regelen. Wanneer dit niet lukt, kan je je kind ook naar de noodopvang brengen.

Wat zijn cruciale beroepsgroepen?

Sommige beroepen zijn belangrijk om de samenleving draaiende te houden in deze crisis. Dit noem je cruciale beroepen. Wanneer jij en je partner zo’n beroep hebben, is het belangrijk dat jullie je werk kunnen blijven doen. Daarom kan je in dit geval gebruikmaken van de noodopvang.

In onderstaande lijst vind je de beroepsgroepen die tijdens de corona-uitbraak onmisbaar zijn. Een compleet overzicht vind je op de website van Rijksoverheid.

 • Zorg (inclusief jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en productie en transport van medicijnen en hulpmiddelen)
 • Onderwijs en kinderopvang
 • Voedselketen (van supermarktmedewerkers tot voedseltransport)
 • Transport van brandstoffen
 • Openbaar vervoer
 • Vervoer van afval en vuilnis
 • Media en communicatie (voor het geven van informatie over de corona-uitbraak)
 • Hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie etc.)
 • Belangrijke overheidsprocessen (voor bijvoorbeeld het uitbetalen van uitkeringen en toeslagen en het regelen van burgerzaken)
 • Uitvaartmedewerkers
 • Onmisbare ondersteunende beroepen (bijvoorbeeld schoonmaak, beveiliging, ICT)

Wanneer mag mijn kind niet naar de noodopvang?

Als je kind (milde) gezondheidsklachten heeft, mag hij niet naar de opvang komen. Zo wordt besmetting zoveel mogelijk voorkomen. Onder de gezondheidsklachten vallen:

Je kind mag weer naar de opvang als de klachten 24 uur weg zijn.

Als je niet in een cruciale beroepsgroep werkt, kan je geen gebruikmaken van de noodopvang. Lukt het je niet om zelf opvang te regelen? Overleg dan met je werkgever over een mogelijke oplossing.

Kosten kinderopvang en het coronavirus

Gaat je kind normaal gesproken naar de kinderopvang maar nu niet? Dan krijg je tijdens deze periode de volledige kosten voor de opvang van je kindje terug. Dit geldt ook wanneer je kleine nu naar de noodopvang gaat. Wel is het belangrijk dat je de rekening van de kinderopvang betaalt. Dit zorgt ervoor dat je kinderopvangtoeslag kan ontvangen.

Na het ontvangen van de toeslag blijft er een bedrag over. Dit is de eigen bijdrage die je normaal gesproken aan kinderopvang betaalt. Tijdens de sluiting van de opvang krijg je deze eigen bijdrage terug. De kinderopvang ontvangt hiervoor geld van de overheid. Zij storten dit daarna op je rekening. Ook ouders die hun kind naar de noodopvang brengen, hoeven de eigen bijdrage tijdelijk niet zelf te betalen.

Tips bij opvang kind tijdens corona-uitbraak

Onderstaande tips kunnen je helpen in de periode van noodopvang voor je kindje tijdens de corona-uitbraak.

 • Bewaar zoveel mogelijk afstand. Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen wanneer je je kind naar de noodopvang brengt. Zo help je mee om de verspreiding van het coronavirus te verminderen.
 • Laat iemand anders je kind wegbrengen als je klachten hebt. Als je (milde) klachten hebt, zoals een verkoudheid, hoesten of keelpijn, mag je je kind niet wegbrengen naar het kinderdagverblijf of school. Probeer dan iemand zonder klachten te vinden om je kind wegbrengen.
 • Bedenk of het slim is om opa en oma op te laten passen. Passen opa en oma normaal vaak een dag op? Bespreek met hen of dit wel veilig is. Zijn opa en oma 70 jaar of ouder en/of hebben ze een zwakkere gezondheid? Dan behoren ze tot de risicogroep. Je kan bekijken of tijdelijk iemand anders kan oppassen.
 • Doe inspiratie op voor activiteiten met je kleine. Nu jij en je kind veel thuis zijn, kan je waarschijnlijk wel wat inspiratie gebruiken. Lees bijvoorbeeld hoe je thuis lesgeeft, hoe je thuiswerken met kinderen kan combineren, of hoe je om kan gaan met verveling bij je kind. Bekijk ook deze leuke activiteiten zónder scherm.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app