Kinderen op noodopvang tijdens corona uitbraak

Vanwege de verspreiding van het coronavirus zijn scholen en kinderdagverblijven voorlopig dicht. Wanneer je een cruciaal beroep hebt, kan je tijdens de corona-uitbraak gebruikmaken van noodopvang. Wanneer heb je hier recht op en hoe werkt noodopvang precies?

We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de informatie van onder andere het RIVM, het CDC en gynaecologische richtlijnen te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus en zwangerschap en baby’s. Toch kan het voorkomen dat we soms net wat achter lopen op hun informatie.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. De variant die zich nu verspreidt, veroorzaakt de griepachtige ziekte COVID-19. Bij de meeste mensen veroorzaakt COVID-19 milde klachten. Voor mensen met een zwakkere gezondheid en ouderen kan de ziekte gevaarlijk zijn.

Noodopvang tijdens corona-uitbraak

Scholen en kinderdagverblijven zijn tot en met 10 mei gesloten. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat het coronavirus zich minder snel verspreidt. Als je in een cruciale beroepsgroep werkt, kan je kind nog wel naar het kinderdagverblijf, de gastouder, school of BSO. Voor jou is in deze periode noodopvang geregeld. Ook wanneer je kind normaal gesproken niet naar de opvang gaat, kan je hier gebruik van maken.

Wanneer jij en je partner allebei een cruciaal beroep uitoefenen, kan je dit aangeven bij de school, gastouder of het kinderdagverblijf van je kind. Heeft één van jullie een cruciaal beroep? Probeer dan zoveel mogelijk thuis opvang te regelen. Wanneer dit niet lukt, kan je je kind naar de noodopvang brengen.

Wat zijn de cruciale beroepsgroepen?

Sommige beroepen zijn belangrijk om de samenleving draaiende te houden. Wanneer jij en je partner een van deze beroepen uitoefenen, is het belangrijk dat jullie je werk kunnen blijven doen. Daarom kan je in dit geval gebruikmaken van de noodopvang.

In onderstaande lijst vind je de cruciale beroepsgroepen die tijdens de corona-uitbraak onmisbaar zijn. Een compleet overzicht vind je op de website van Rijksoverheid.

 • Zorg (inclusief jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en productie en transport van medicijnen en hulpmiddelen)
 • Onderwijs en kinderopvang
 • Voedselketen (van supermarktmedewerkers tot voedseltransport)
 • Transport van brandstoffen
 • Openbaar vervoer
 • Vervoer van afval en vuilnis
 • Media en communicatie (voor het geven van informatie over tijdens de corona-uitbraak)
 • Hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie etc.)
 • Belangrijke overheidsprocessen (voor bijvoorbeeld het uitbetalen van uitkeringen en toeslagen en het regelen van burgerzaken)
 • Uitvaartmedewerkers
 • Onmisbare ondersteunende beroepen (bijvoorbeeld schoonmaak, beveiliging, ICT)

Wanneer mag mijn kind niet naar de noodopvang?

Als je kind (milde) gezondheidsklachten heeft, mag hij niet naar de opvang om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Onder de gezondheidsklachten vallen:

Je kind mag weer naar de opvang als de klachten 24 uur weg zijn.

Als je niet in een cruciale beroepsgroep werkt, kan je geen gebruikmaken van de noodopvang. Lukt het je niet om zelf opvang te regelen? Overleg dan met je werkgever over een mogelijke oplossing.

Kosten kinderopvang en het coronavirus

Wanneer je kind normaal gesproken naar de kinderopvang gaat, krijg je tijdens deze periode de volledige kosten voor de opvang van je kindje terug. Dit geldt ook wanneer je kleine nu naar de noodopvang gaat. Wel is het belangrijk dat je de rekening van de kinderopvang betaalt. Dit zorgt ervoor dat je kinderopvangtoeslag kan ontvangen. Het bedrag dat na ontvangen van de toeslag overblijft, krijg je ook terug. De kinderopvang ontvangt hiervoor geld van de overheid, wat je vervolgens op je rekening gestort krijgt.

Tips bij opvang kind tijdens corona-uitbraak

Onderstaande tips kunnen je helpen in de periode dat noodopvang voor je kindje nodig is door de corona-uitbraak.

 • Bewaar zoveel mogelijk afstand. Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere ouders en kinderen wanneer je je kind naar de noodopvang brengt. Zo help je mee om verspreiding van het coronavirus te beperken.
 • Laat iemand anders je kind wegbrengen als je klachten hebt. Als je (milde) klachten hebt, zoals een verkoudheid, hoesten of keelpijn, mag je je kind niet wegbrengen naar het kinderdagverblijf of school. Laat in dat geval iemand zonder klachten je kind wegbrengen.
 • Bedenk of het slim is om opa en oma op te laten passen. Passen normaal gesproken opa en oma op? Laat dit voorlopig aan iemand anders over als ze tot de risicogroep behoren. Dit is het geval als zij 70 jaar of ouder zijn en/of een zwakkere gezondheid hebben.
 • Doe inspiratie op voor activiteiten met je kleine. Nu jij en je kind veel thuis zijn, kan je waarschijnlijk wel wat inspiratie gebruiken. Lees bijvoorbeeld hoe je thuis lesgeeft, hoe je thuiswerken met kinderen kan combineren, hoe je om kan gaan met verveling bij je kind en bekijk deze leuke activiteiten zónder scherm.