Moeder bij wie borstvoeding geven niet lukt houdt baby vast

Borstvoeding wordt vaak genoemd als vanzelfsprekend onderdeel van het moederschap. Wanneer je problemen ondervindt tijdens het voeden, kan dit voelen als falen. Wat kan je doen als borstvoeding geven niet lukt en hoe ga je hiermee om?

Waarom borstvoeding geven?

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je kindje en biedt veel voordelen. Via de moedermelk krijgt je baby alle voedingsstoffen binnen in de juiste hoeveelheid. De melk is volledig afgestemd op de behoefte van je kleine. Daarnaast helpt het je kind om een sterk afweersysteem op te bouwen.

Desalniettemin kan het gebeuren dat borstvoeding geven niet lukt. Zelfs met hulp van een lactatiedeskundige kan het lastig of onmogelijk zijn om je kindje op deze manier te voeden. In dat geval is het soms beter om te stoppen met borstvoeding en voor een alternatief te kiezen.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Redenen waarom borstvoeding moeilijk kan zijn

Het geven van borstvoeding is iets heel persoonlijks en iedere moeder beleeft het op haar eigen manier. Er kunnen verschillende redenen zijn die het voeden lastig maken. Deze redenen kunnen lichamelijk zijn, maar ook emotioneel. Soms is het probleem op te lossen met wat hulp, maar dat geldt niet voor iedereen.

Mogelijke redenen om te (willen) stoppen met borstvoeding:

Problemen met je borsten

Voor het geven van borstvoeding heb je – vanzelfsprekend – je borsten nodig. Tijdens het voeden kunnen allerlei problemen ontstaan. Zo kunnen je tepels pijnlijk zijn of blaren ontwikkelen door schuring. Ook borstontsteking (mastitis) hangt vaak samen met borstvoeding en kan het voeden belemmeren.

Problemen met de melkproductie

Wanneer je te weinig melk produceert voor je kindje, kan dat heel frustrerend zijn. Je baby verliest gewicht en je moet misschien vaker voeden. Maar ook een te grote melkproductie kan problemen opleveren. Het kan zorgen voor stuwing, verstopte melkkanalen en pijnlijke, gespannen borsten. Dit kan zo oncomfortabel zijn dat je liever wil stoppen met borstvoeding om zo de productie te remmen.

Psychische hinder

Borstvoeding is een heel intiem moment, waarbij jouw lichaam een grote rol speelt. Een verstoorde relatie met je lijf, bijvoorbeeld door een misbruikverleden of eetstoornis, kan ervoor zorgen dat je niet prettig kan voeden. Je kan ook een oncomfortabel gevoel hebben bij borstvoeding zonder een onderliggende reden.

Problemen bij je baby

Borstvoeding kan ook moeizaam gaan of niet lukken door problemen met je baby. Je kleine kan de borstvoeding weigeren of te prematuur geboren zijn om borstvoeding te krijgen. Sommige gezondheidsproblemen zorgen dat je kindje niet goed aanhapt. Denk aan het syndroom van Down, waarbij de zuigreflex te laag kan zijn, of een schisis (hazenlip). Spruw kan zorgen dat aanhappen pijnlijk is voor je kindje of voor jou.

Overige problemen

Vermoeidheid kan een belemmering vormen bij de voeding. Als je kindje onregelmatig ‘komt’, kan dat je nachtrust verstoren. Als het voeden moeizaam gaat, kan het veel tijd en energie kosten.

De Wereldgezondheidsraad (WHO) noemt besmetting met HIV als de enige reden waarom je geen borstvoeding mag geven. Speelt een van de andere problemen bij jou, maar wil je heel graag borstvoeding blijven geven? Dan kan een deskundige je verder adviseren. Het is echter ook geen schande om te stoppen en over te gaan op kolven of kunstvoeding. Kies wat voor jou persoonlijk het beste is.

Hulp bij borstvoedingsproblemen

Als je tegen problemen aanloopt tijdens het voeden, kan je hulp inschakelen. Je kraamverzorgende kan je in de eerste dagen helpen. Daarnaast kan je een lactatiedeskundige raadplegen. Dat is een professional die samen met jou kan kijken waar de problemen liggen en je weer op weg kan helpen.

Als borstvoeding niet lukt

Wanneer de borstvoeding moeizaam gaat, kan dit voor stress zorgen. Wat een intiem en rustig moment voor jou en je kindje hoort te zijn, kan dan gepaard gaan met frustraties en zorgen. Je kan op gaan zien tegen de voedingen en er de hele dag mee bezig zijn.

Alle emoties die hierbij komen kijken, kunnen ook druk op je relatie leggen. Misschien heb je het gevoel dat je partner je niet begrijpt, omdat hij of zij vindt dat je ‘gewoon moet stoppen’. De vermoeidheid en onzekerheid maken dit vaak nog erger.

Stoppen met borstvoeding

Als je merkt dat de voedingen lichamelijk of geestelijk veel van je vragen, is het misschien beter om te stoppen met borstvoeding. Dit is voor veel moeders een lastige beslissing, die gepaard kan gaan met verdriet, schuldgevoel en het idee dat je tekortschiet. Dit zijn begrijpelijke gevoelens, maar jij weet als enige wat goed is voor je lichaam en je geestelijke gezondheid.

Je kan overgaan op uitsluitend kolven, of kunstvoeding geven. Daarnaast bestaan er moedermelkbanken waar je donormelk kan kopen. Let er dan wel op dat je een betrouwbaar, erkend verkooppunt gebruikt.

Borstvoeding afbouwen

Als je besloten hebt dat je geen borstvoeding meer wil geven, stop dan het liefst niet ineens. Zo voorkom je stuwing en verstopte melkklieren.

Lees hier alles over het afbouwen van borstvoeding >>

Hoe ga je om met stoppen met borstvoeding?

Stoppen met borstvoeding kan gepaard gaan met emoties. Je wil je kindje graag het beste geven en het kan voelen als falen wanneer borstvoeding geven niet lukt. Je kan je schuldig voelen en reacties uit je omgeving kunnen je onzeker maken over je beslissing. De volgende tips kunnen je helpen hiermee om te gaan:

  • Het is jouw lichaam, dus jij mag erover beslissen. Niemand weet wat jij voelt, dus jij bent de enige die kan bepalen wanneer er voor jou een grens is bereikt. Probeer dit te bedenken als anderen kritiek op je hebben.
  • Je kindje heeft baat bij een fitte, gelukkige moeder. Problemen met borstvoeding kunnen je lichamelijk en emotioneel behoorlijk uitputten. Door ervoor te kiezen om te stoppen, valt er een grote stressfactor weg en houd je meer energie over voor je kindje.
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Het kan enorm opluchten om je gevoelens met iemand te delen. Dit kan je partner zijn, maar ook een familielid of goede vriendin. Als je veel last houdt van schuldgevoelens, kan je ook eens met je huisarts praten.
  • Lees niet te veel artikelen over borstvoeding. In opvoedtijdschriften en op internet is ontzettend veel informatie te vinden over de voordelen van borstvoeding. Probeer deze artikelen niet te lezen als je hebt besloten te stoppen, je maakt jezelf er waarschijnlijk alleen maar verdrietig mee. Je hebt een weloverwogen keuze gemaakt.
  • Focus op wat je wel aan je kleine kan geven. Je biedt je kind een warm en veilig thuis, voldoende te eten en heel veel liefde. Dat is het allerbelangrijkste, of je nu borstvoeding of kunstvoeding geeft. Wees trots op jezelf dat je het beste wil voor je kindje.