Jonge vader maakt zich zorgen om ouderschap

Papa of mama zijn is vaak heel mooi, maar kan ook moeilijk zijn. Om allerlei redenen kan het ouderschap zwaar zijn. Denk aan financiële problemen, relatieproblemen of moeilijkheden rondom de opvoeding. Gelukkig zijn er hulporganisaties waarbij je terecht zijn. Welke zijn dit?

Wat als het ouderschap zwaar is?

Het ouderschap is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Soms zit je er misschien helemaal doorheen. Dit is heel normaal en begrijpelijk. Dat je het moeilijk vindt om mama of papa te zijn, betekent niet dat je minder van je kindje houdt. Soms zorgt de situatie waarin je zit ervoor dat je niet de ouder kan zijn die je graag zou willen zijn.

Als je dit herkent, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Je kan altijd bij je huisarts terecht als je tegen problemen aanloopt. Ook zijn er verschillende organisaties waarbij je terecht kan met je vragen en zorgen. Samen met jou kijken de medewerkers welke hulp je nodig hebt. Als het nodig is, sturen ze je door naar een hulporganisatie die bij jouw situatie past. De volgende organisaties staan voor je klaar als je hulp kan gebruiken.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Opvoeding

Groeigids Ouderchat

Als jonge ouder krijg je waarschijnlijk te maken met zorgen, twijfels en vragen. Groeit mijn kindje wel goed? Drinkt mijn kleine genoeg? En moet ik me zorgen maken om dat hoestje? Je kan met zulke vragen terecht bij het consultatiebureau. Maar als je snel antwoord wil hebben, kan je ook je vraag stellen via de GroeiGids Ouderchat. Hier kan je iedere werkdag anoniem en gemakkelijk je vraag stellen aan een jeugdverpleegkundige.

Contactgegevens

Website: groeigids.nl
Chat (ma t/m vr van 08.30 – 17.00 en op donderdag tot 20.30)

Steunouder

Soms heb je als papa of mama tijd voor jezelf nodig om op te laden en bij te komen van de zorg voor je kleine. Maar het is niet voor iedereen makkelijk om een moment voor jezelf te hebben. Misschien heb je bijvoorbeeld geen familieleden of vrienden in de buurt die even bij kunnen springen.

Merk je dat je overbelast raakt en niet goed op adem kan komen? Dan kan je aankloppen bij Steunouder. Dit is een organisatie die vrijwilligers en ouders met elkaar in contact brengt. De vrijwilliger neemt de zorg voor je kindje een of twee dagdelen in de week van je over. Dit geeft jou de kans om tot rust te komen.

Contactgegevens

Website: steunouder.nl
Telefoonnummer: 06 18 072 623
E-mailadres: info@steunouder.nl
Contactformulier

Oudertelefoon

Bij de Oudertelefoon kan je terecht met al je vragen, onzekerheden en twijfels rondom de zorg voor je gezin. Er is geen vraag die ze te raar, te groot of te klein vinden. Aarzel dus niet om contact met ze op te nemen.

De vrijwilligers die bij de Oudertelefoon werken hebben een training gevolgd en een achtergrond in het onderwijs, de zorg of de psychologie. Je kan er dus op vertrouwen dat ze je zo goed mogelijk helpen.

Contactgegevens

Website: oudertelefoon.nl
Telefoonnummer: 085 130 46 58
Chat
Openingstijden: ma t/m vr tussen 09.00 – 15.00 en 20.00 – 22.00

Humanitas

Als je graag hulp wil bij de opvoeding, staat Humanitas voor je klaar. Bij deze organisatie werken vrijwilligers die je tips en een luisterend oor kunnen geven. Dit doen ze door bij je thuis langs te komen en te kijken welke hulp jij en je gezin kunnen gebruiken.

Contactgegevens

Website: humanitas.nl
Telefoonnummer: 020 523 11 00
E-mailadres: info@humanitas.nl

Onveilige thuissituatie

Veilig Thuis

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 30 kinderen te maken met een vorm van kindermishandeling. Ongeveer 1% van de vrouwen en 0,2% van de mannen wordt minstens één keer per maand mishandeld door de partner. Wanneer jij hiermee te maken hebt, is het goed om contact op te nemen met Veilig Thuis.

Maak je je zorgen om je eigen veiligheid, die van je kind of van iemand anders? Dan staat Veilig Thuis voor je klaar met advies en ondersteuning. De medewerker die je spreekt, kijkt welke hulp jij nodig hebt. Als je wil, kan je anoniem je verhaal doen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kinderen direct bij je weg worden gehaald. Overleg met een expert kan al veel helpen.

Contactgegevens

Website: veiligthuis.nl
Telefoonnummer: 0800 2000 (24/7 te bereiken)
Chat: bereikbaar via de pop-up op veiligthuis.nl

Ongewenste zwangerschap

Fiom

Wanneer je ongewenst zwanger raakt, staat je leven waarschijnlijk behoorlijk op zijn kop. Je twijfelt misschien of je de zwangerschap moet laten afbreken. Besluit je om dit niet te doen? Dan kan je zorgen hebben om je financiën, het combineren van school of werk met de zorg voor je kindje en over je relatie. Als dit bij jou het geval is, kan je contact opnemen met Fiom. Dit geldt ook als je te maken hebt met een tienerzwangerschap en extra hulp kan gebruiken. Bij deze organisatie kan je terecht met al je vragen.

Contactgegevens

Website: fiom.nl
Telefoonnummer: 088 126 49 00
E-mailadres: info@fiom.nl

Financiële problemen

Nederlandse Schuldhulproute

Ongeveer 1 op de 5 huishoudens in Nederland krijgt te maken met financiële problemen. Lig jij ook regelmatig wakker door geldzorgen? Neem dan (anoniem en gratis) contact op met de Nederlandse Schuldhulproute. De medewerker die je aan de lijn krijgt luistert naar je verhaal en denkt met je mee. Als het nodig is, verwijst hij of zij je door naar hulp bij jou in de buurt.

Contactgegevens

Website: 0800-8115.nl
Telefoonnummer: 0800 8115
Openingstijden: ma t/m vr tussen 08.30 – 17.00

Toeslagen en belastingaangifte

Informatiepunt Digitale Overheid

Belastingaangifte doen en toeslagen aanvragen kan behoorlijk lastig zijn. Om je daarbij te helpen, vind je in veel bibliotheken een Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kan je gratis terecht met vragen over alles rondom toeslagen (zoals de kinderbijslag) en belasting, over je DigiD en over je werk of uitkering.

Contactgegevens

Website: informatiepuntdigitaleoverheid.nl
Vind hier een informatiepunt bij jou in de buurt.

Algemene hulporganisaties

Luisterlijn

Wanneer je ergens mee zit, lucht praten vaak op. Het maakt niet uit of het gaat om ouderschap, of een ander probleem of naar gevoel dat je bezighoudt. Wil je graag je verhaal bij iemand kwijt? Dan kan je contact opnemen met de Luisterlijn. Hier staan vrijwilligers dag en nacht (ook op feestdagen) voor je klaar om naar je te luisteren en je een hart onder de riem te steken. Bij hen kan je anoniem je verhaal kwijt.

Contactgegevens

Website: deluisterlijn.nl
Telefoon: 088 0767 000 (24/7 te bereiken)
Email-adres
Chat (iedere dag van 10.00 – 22.00)

Lotgenotengroepen

Als jonge ouder kan je tegen veel problemen en moeilijkheden aanlopen. Bij een lotgenotengroep ontmoet je mensen die met dezelfde zorgen worstelen. Dit geeft je de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en steun te zoeken bij mensen die hetzelfde meemaken en jou begrijpen. Denk aan de volgende groepen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app