Regeldagen - Een baby wordt getroost door haar moeder

Het ging zo lekker. Je baby en jij hadden een prettig dagelijks ritme ontwikkeld. Vaste voedingstijden en zelfs je nachtrust leek weer een beetje in ere hersteld. Maar van de ene op de andere dag is je baby huilerig en wil hij constant drinken. Zou dit één van die fameuze regeldagen zijn?

Wat zijn regeldagen?

Je baby groeit snel. Hij groeit echter niet in een vast tempo. Het grootste gedeelte van zijn groei gebeurt tijdens korte groeispurtjes. Voor deze spurtjes heeft hij voedingsstoffen nodig en vraagt hij dus om meer voeding.

Als je borstvoeding geeft, is de vraag naar melk groter dan de hoeveelheid die jij op dat moment beschikbaar hebt. Daardoor blijft je baby hongerig tot je weer voldoende melk produceert. Daarnaast kost het groeien je baby ook veel energie en zit hij dus wat minder lekker in zijn vel. De dagen waarop dit gebeurt noemen we regeldagen.

Hoe herken je regeldagen?

Je baby wil constant drinken. Gaf je eerst om de drie uur borstvoeding, nu kan je kindje ieder uur om voeding vragen. Als je flesvoeding geeft, gaat de fles leeg tot de laatste druppel, terwijl je baby hongerig blijft.

Je baby is huilerig, erg aanhankelijk en onrustig. Vermoeiend voor jou, maar hoe voel jij je als je honger hebt? Daarnaast kost het groeien en extra eten ook een hoop energie. Als jij deze dagen al overweldigend vindt, bedenk je dan eens hoe het voor zo’n kleintje is.

Je baby heeft een ander slaappatroon. Omdat er veel energie nodig is voor het groeien, kan hij meer gaan slapen. Als je geluk hebt tenminste. Het kan ook zijn dat je baby juist weer vaker wakker wordt. De honger moet namelijk ook ’s nachts gestild worden. Ja, ook nu je baby net de nachten doorsliep…

Jouw borsten voelen steeds leeg. Als je borstvoeding geeft, is je melkproductie tijdens regeldagen niet toereikend. Gevolg: slappe en lege borsten.

Wanneer regeldagen?

Groeispurtjes – en dus ook de bijbehorende regeldagen – kunnen op ieder moment voorkomen. Daarnaast is de ontwikkeling van ieder kind anders. Toch hebben de meeste baby’s regeldagen rond dezelfde leeftijd. De kans is groot dat je baby regeldagen heeft rond:

  • 9 dagen
  • 3 weken
  • 6 weken
  • 3 maanden
  • 6 maanden

De groeispurtjes duren doorgaans 1 tot 2 dagen, maar als je baby ouder wordt, kunnen ze ook wat langer aanhouden. Zo plotseling als regeldagen beginnen, eindigen ze vaak ook weer.

Het kan zijn dat je denkt dat er sprake is van regeldagen, maar dit in werkelijkheid niet het geval is. Oorzaken hiervan zijn onder andere dat je baby een virus onder de leden heeft (door veel borstvoeding te drinken krijgt hij meer antistoffen binnen), er tandjes doorkomen, of dat hij meer behoefte aan vocht heeft omdat het warm is.

Het is ook mogelijk dat je de regeldagen bij je baby niet bewust opmerkt, of dat deze op totaal andere momenten zijn dan hierboven beschreven. Zolang je baby goed drinkt, regelmatig een volle plasluier heeft en normaal groeit, is dit niks om je zorgen over te maken.

Regeldagen borstvoeding

Als je borstvoeding geeft en je baby plotseling om meer voeding vraagt, schiet jouw melkproductie tijdelijk tekort. Je baby zal daardoor na een voeding snel weer honger hebben en weer om een voeding vragen. Het is niet uitzonderlijk dat je baby elk uur komt!

Doordat je je baby vaker aanlegt, lopen je borsten niet meer helemaal vol. Dit is een signaal aan je lichaam dat er meer borstvoeding moet worden aangemaakt. Aangezien de samenstelling van borstvoeding zich aan de behoefte van je kindje aanpast, is er geen risico dat je te veel voedt. Binnen enkele dagen produceer je weer voldoende melk voor je baby en zullen jullie weer een ritme vinden.

Door de grotere melkproductie kan het zijn dat je enkele dagen na de regeldagen last krijgt van stuwing.

Regeldagen flesvoeding

Regeldagen worden vooral met borstvoeding geassocieerd. Dit is niet helemaal terecht. Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben natuurlijk net zo goed groeispurtjes en dus een grotere vraag naar voeding. Je baby zal daardoor op regeldagen na een fles nog honger hebben.

In tegenstelling tot borstvoeding kan je bij flesvoeding makkelijk wat extra melk geven. Als het nodig is, kan je ook gerust iets meer geven dan de aanbevolen hoeveelheid. Net als bij volwassenen eet niet ieder kind evenveel. Geef echter niet zomaar veel meer. Te veel melk kan namelijk voor overgewicht zorgen. Overleg bij twijfel met het consultatiebureau.

Clusteren

De meeste baby’s hebben niet steeds dezelfde hoeveelheid tijd tussen twee opeenvolgende voedingen zitten. Clusteren wil zeggen dat je baby bepaalde momenten op de dag heeft dat hij vaker of zelfs continu aan de borst wil drinken, vaker dan je gewend bent. Je merkt dat je kindje onrustiger is, veel huilt en steeds zuigbehoefte heeft.

Regeldagen kunnen gepaard gaan met clusteren, maar het kan ook gebeuren als jij langere tijd afwezig bent geweest, bijvoorbeeld als je weer gaat werken. Borstvoeding is namelijk meer dan alleen eten. Het is ook genegenheid, geborgenheid, veiligheid en lichaamscontact. Soms willen baby’s aan de borst omdat ze zich eenzaam voelen en huidcontact nodig hebben of ze willen hun zuigbehoefte willen bevredigen.

Moedermelk bevat rustgevende en slaapverwekkende hormonen. Vaak slaapt je baby na het clusteren langer aan één stuk door. Kun jij zelf ook even bijslapen… Clusteren is overigens iets wat past binnen de normale ontwikkeling van een baby, dus niks om je zorgen over te maken.

Hoe ga je om met regeldagen?

Een baby kost veel energie, maar een baby tijdens regeldagen is echt pittig. Zorg daarom goed voor jezelf. Zeker als je borstvoeding geeft, want je kindje is van jou afhankelijk voor melk. Drink voldoende, eet gezond en probeer af en toe je rust te pakken. Als jij lekker in je vel zit, ben je een stuk beter in staat je baby te helpen.

Let goed op je baby’s signalen. Voed wanneer hij daar om vraagt en neem wat extra tijd om te knuffelen. Vermijd ook onnodige drukte en gedoe. Daar heb je zelf ook geen zin in als het wat minder met je gaat.

Regeldagen kunnen je behoorlijk onzeker maken. Je had eindelijk het idee dat je alles onder controle had en nu gaat alles mis. Je baby huilt de halve dag en je maakt niet genoeg borstvoeding aan. Besef dan dat regeldagen natuurlijk zijn. Het betekent simpelweg dat je baby groeit! Binnen de kortste keren hebben jij en je baby weer een routine. Tot de volgende regeldagen voor de deur staan uiteraard…