Alcohol, roken en medicijngebruik bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, geef je voedingsstoffen door aan je baby via de moedermelk. Net als tijdens je zwangerschap blijft het dus belangrijk om in de gaten te houden wat je eet en drinkt. Hoe zit het met kruiden, sommige medicijnen, alcohol en tabak als je borstvoeding geeft?

Cafeïne en kruiden tijdens borstvoeding

Heb je een afwisselend en gezond voedingspatroon? Dan kan je bijna alles eten en drinken als je borstvoeding geeft. Wel is het goed om erop te letten dat je niet te veel dranken met cafeïne neemt (maximaal twee koppen koffie per dag). Als je er meer van drinkt, kan je kindje onrustig worden. Ook lijkt het erop dat dit de kans op een miskraam of vroeggeboorte groter maakt.

Daarnaast raadt het Voedingscentrum het gebruik van de kruiden hieronder af. Ze zijn mogelijk schadelijk voor je kindje.

  • Aloë (kan in laxeermiddel zitten)
  • Senna (kan in laxeermiddel zitten)
  • Kava kava (een slaap- en kalmeringsmiddel)
  • Venkel (zit onder andere in borstvoedingsthee. Venkel als groente is geen probleem.)
  • Anijs (zit onder andere in borstvoedingsthee. De hoeveelheid anijs die in beschuit met Muisjes zit, vormt geen gevaar.)

Er wordt weleens gedacht dat sommige voedingsmiddelen (zoals kruiden) darmkrampjes bij je baby kunnen veroorzaken. Dit klopt niet helemaal. Krampjes ontstaan niet door wat jij eet, maar doordat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn. Na 3 maanden is dit meestal over.

Wel is het mogelijk dat de darmen van je kindje op bepaalde voedingsmiddelen reageren. Als je dat merkt, kan je ervoor kiezen deze producten tijdelijk niet te eten of drinken. Je hoeft ze niet vooraf al te laten staan.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Medicijnen en borstvoeding

De meeste medicijnen kan je gewoon gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Ze gaan weinig over in de melk. Bij sommige middelen zijn bepaalde maatregelen nodig, zoals tijdelijk kolven. Een klein aantal geneesmiddelen kan je beter niet gebruiken als je borstvoeding geeft.

Hoeveel komt er in de melk terecht?

Het is belangrijk om te weten of en hoeveel een geneesmiddel in de borstvoeding komt. Alleen een medicijn dat jouw bloed terechtkomt, kan in de melk komen. Een belangrijke factor daarin is of je het medicijn plaatselijk gebruikt (bijvoorbeeld op de huid) of dat je het inslikt of inspuit met een injectie. Bij plaatselijk gebruik komt er minder in je bloed terecht dan wanneer je iets inslikt.

Relatieve kinddosis

Hoeveel bij je baby komt, hangt af van hoeveel in de melk komt én hoeveel je baby drinkt. Een maat die vaak wordt gebruikt, is de relatieve kinddosis. Deze maat laat zien hoeveel procent van het medicijn bij je baby terechtkomt. De vuistregel is dat dit minder dan 10 procent moet zijn om borstvoeding te kunnen geven. Is de relatieve kinddosis van een medicijn bekend? Dan staat deze vermeld in de kennisbank van Moeders van Morgen.

Als je een medicijn wil gebruiken, is het ook goed om op de leeftijd en de gezondheid van je kind te letten. Is je kindje te vroeg geboren of heeft het gezondheidsproblemen? Dan moet je extra voorzichtig zijn. Een baby ouder dan 2 maanden is minder kwetsbaar. Je baby kan dan binnengekregen medicijnen steeds beter zelf afbreken. Vanaf 6 maanden gaat je baby meestal wat minder borstvoeding drinken, omdat er vaste voeding op het menu komt. Je kind krijgt dan dus ook minder medicijn binnen.

Overleg met je zorgverlener

Je kan op de kennisbank van Moeders van Morgen per medicijn opzoeken wat er bekend is over het gebruik tijdens de borstvoeding. Maar let op: beslis nooit zelf of je een medicijn wel of niet kan gebruiken als je borstvoeding geeft. Overleg altijd eerst even met je (huis)arts of apotheker.

Roken en borstvoeding

(Mee)roken heeft schadelijke gevolgen voor jou en je kindje, op de korte en lange termijn. Geef je borstvoeding? Dan is het nog belangrijker om te stoppen. Sommige onderzoeken laten aanwijzingen zien dat je melkproductie minder wordt als je rookt. Ook kan de toeschietreflex minder goed werken en kan je baby een onregelmatig slaappatroon krijgen. Daarnaast is de kans op een verkoudheid, luchtweginfectie of oorontsteking bij je baby groter als jij of je partner rookt. Dit is ook zo als je baby flesvoeding krijgt.

Ook als je rookt kan je baby extra veel voordeel halen uit borstvoeding. Via je moedermelk krijgt je baby namelijk antistoffen binnen. Deze kan je kind extra goed gebruiken om zich te beschermen tegen ziekmakers. De borstvoeding is dus extra hard nodig als je rookt.

Rook je toch? Doe dit dan niet in de uren voordat je borstvoeding geeft. Tussen het roken en de volgende voeding heeft je lichaam dan de tijd om sommige afvalstoffen te verwijderen uit je lijf. Rook nooit in de buurt van je baby, ook niet als je flesvoeding geeft. Ga naar buiten als je rookt en laat anderen dat ook doen.

Alcohol en borstvoeding

Geen alcohol drinken is het beste, ook als je geen borstvoeding geeft. Toch kan het geen kwaad als je af en toe een glas alcohol drinkt. Ook tijdens de borstvoedingsperiode is dit mogelijk. Wacht na het drinken wel zo’n drie uur per glas voordat je weer borstvoeding geeft of kolft. Deze tijd heeft je lijf nodig om de alcohol in je lichaam af te breken. Je kan je kindje in de tussenliggende periode voeden met eerder afgekolfde melk. Probeer het bij één glas te houden als je borstvoeding geeft.

Alcohol drinken tijdens of vlak voor het geven van borstvoeding kan schadelijk zijn voor je baby. Alcohol komt namelijk in de borstvoeding terecht. Je baby krijgt het dan via jou binnen. De hersenen van je kindje zijn nog volop in ontwikkeling. Als er alcohol in het babybrein komt, kan dat negatieve gevolgen hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat een baby minder drinkt met alcohol in het lichaam. Ook kan het slaapritme in de war raken.

Er is geen onderzoek gedaan naar het drinken van grotere hoeveelheden alcohol en de effecten op moedermelk. Dit is namelijk niet veilig om te doen. Ook kan het zorgen voor een baby niet samengaan met het drinken van een grote hoeveelheid alcohol.